Care este motivul pentru care oamenii de știință injectează material radioactiv în coarnele rinocerilor /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
În premieră mondială, cercetătorii din Africa de Sud au injectat material radioactiv în coarnele rinocerilor vii pentru a le face mai ușor de detectat la punctele de frontieră. Acest proiect pilot inovator își propune să reducă braconajul rinocerilor.

Africa de Sud găzduiește majoritatea rinocerilor din lume și, prin urmare, este un punct fierbinte pentru braconaj, alimentat de cererea din Asia, unde coarnele sunt utilizate în medicina tradițională pentru presupusele efecte terapeutice, potrivit Science Alert.

La adăpostul de rinoceri Limpopo din zona Waterberg, din nord-estul țării, câțiva rinoceri cu piele groasă pășteau în savana joasă.

James Larkin, directorul Unității de Radiații de la Universitatea Witwatersrand, care a condus inițiativa, a declarat pentru AFP că a pus "două cipuri radioactive mici" în corn în timp ce administra radioizotopii pe coarne.

Materialul radioactiv "ar face cornul inutilizabil (...), practic otrăvitor pentru consumul uman", a adăugat Nithaya Chetty, profesor și decan al aceleiași universități.

Rinocerul, adormit și așezat pe pământ, nu a simțit nicio durere, a spus Larkin. Doza de material radioactiv este atât de mică încât nu va afecta sănătatea animalului sau mediul înconjurător în niciun fel, a adăugat el.

În februarie, Ministerul Mediului a anunțat că, în ciuda eforturilor guvernamentale de a combate comerțul ilicit, 499 dintre mamiferele gigantice au fost ucise anul trecut, în principal în parcurile naționale. Aceasta reprezintă o creștere de 11% față de cifrele din 2022.

Douăzeci de rinoceri vii vor face parte din proiectul pilot Rhisotope, unde li se va administra o doză "suficient de puternică pentru a declanșa detectoarele instalate global" la punctele de frontieră internaționale, create inițial "pentru a preveni terorismul nuclear", a declarat un Larkin mulțumit.

Agenții de frontieră sunt dotați cu detectoare portabile de radiații care pot identifica material de contrabandă, pe lângă miile de detectoare de radiații instalate în porturi și aeroporturi, mai spun oamenii de știință.

Despre valoarea coarnelor de rinocer

Coarnele de rinocer sunt foarte căutate pe piețele negre, unde prețul (din punct de vedere cantitativ) rivalizează cu cel al aurului și al cocainei.

Potrivit lui Arrie Van Deventer, fondatorul adăpostului, tăierea coarnelor și otrăvirea lor nu a reușit să descurajeze braconierii. "Poate că acesta este lucrul care va opri braconajul", a spus el. "Aceasta este cea mai bună idee pe care am auzit-o vreodată", a mai adăugat acesta.

Aproximativ 15.000 de rinoceri trăiesc în națiunea sud-africană, potrivit unei estimări a Fundației Internaționale pentru Rinoceri. Ultima fază a proiectului va fi monitorizarea animalelor, urmând "un protocol științific adecvat și un protocol etic", a declarat Jessica Babich, COO (chief operating officer) al proiectului.

Echipa va preleva apoi probe de sânge pentru a se asigura că rinocerii primesc o îngrijire eficientă. Materialul va rezista cinci ani pe corn, acest lucru fiind mai ieftin decât tăierea coarnelor la fiecare 18 luni, a conchis Larkin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel