Data actualizării:
Data publicării:

Care este miza deplasării lui Victor Ponta la Hotelul Peștera

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Premierul Victor Ponta se află, de sâmbătă, alături de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,  la Hotelul Peștera din Parcul Național Bucegi. Chiar dacă nu a anunțat că va rămâne și de Revelion la Peștera, miza deplasării celor doi oficiali în această zonă pare a fi și de altă natură, decât aceea de relaxare, așa cum au declarat la sosire.

Victor Ponta și Daniel Constantin se află, alături de familii, la Hotelul Peștera din Bucegi, hotel care aparține senatorului PSD, Valentin Calcan. După Revoluție, hotelul a fost cumpărat de fosta fabrică de ciment de la Fieni, care ulterior, pachetul majoritar de acțiuni l-a deținut, pănă la vânzare către grupul HeidelbergCement AG, lui Constantin Tănăsie, socrul actualului senator, Valentin Calcan.

Aflat într-o zonă superbă, pe Valea Ialomiței, accesul în zona Padina-Peștera este anevoios  chiar și pe timp de vară, drumul de acces fiind anevoios, iar iarna poate fi blocat, așa cum s-a întâmplat și la mijlocul aceste luni când circa 40 de turiști au rămas blocați la Padina aproape o săptămână.

În aceste condiții, senatorul PSD, Valentin Calcan, va încerca deblocarea unor fonduri pentru continuarea investițiilor la drumul de acces la cabanele de pe Valea Ialomiței, oprite în acest moment la limita dintre județele Prahova și Dâmbovița, în Vârful Dichiu. De asemenea, cea de-a doua alternativă de acces este bifurcația din DN 71, din satul Glod, care merge spre Sanatoriul Moroeni, cunoscut ca Drumul Orzei, până la Cabana Zănoaga, după care urmează șoseaua care șerpuiește pe lângă Lacul Bolboci, până la Padina și Peștera.

Recent, au apărut informații că un grup de investitori israelieni doresc să investească în Zona Nucet, aflat în zona Orzei, circa 200 de milioane de euro pentru construirea unei noi stațiuni montane, de genul celor aflate în Austria sau Elveția, pe o suprafață de circa 120 de hectare, teren care a și fost cumpărat de investitori. Acest amănunt poate cântări în decizia premierului pentru a debloca fonduri pentru continuarea investiților de infrastructură, mai ales că, din sursele De Ce News, sunt persoane interesate  să forțeze mâna premierului pentru asect lucru.

Pe timpul ministeriatului Elenei Udrea la Turism, iar președinte al CJ Dâmbovița era Florin Popescu s-a pus problema alternativei unei noi stațiuni în Bucegi, în zona Padina-Peștera. În acest sens, Elena Udrea a fost în zonă și a desris noua stațiune ca pe o mare investiție, a căror lucrări trebuiau începute din 2011.

"Ne trebuie o alternativă la Valea Prahovei", declara şefa de la Turism în 2011. Prezentă la conferinţa internaţională “Bucegi – Investiţie în viitor”, Udrea a mai spus că va introduce proiectul de staţiune pe lista celor sprijinite de minister, specificând că “finanţare pentru dezvoltarea zonelor de schi din Carpaţi există”.

 Peste 5.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile şi pensiuni, mai multe pârtii de schi, piscine, ştranduri, capacităţi de trasport pe cablu, 2.000 de locuri de parcare, un helioport, sala de sport cu 200 de locuri, un Cen­­tru Naţional de pregătire Olim­pi­­că, având trambuline de schi, instalaţii complete pentru biatlon şi schi fond, terenuri de sport în aer liber, du­şuri, toalete publice şi, nu în ulti­mul rând, infrastructură rutieră. Toate aceste investiţii se vor realiza în zona Peştera – Padina din inima Par­cului Natural Bucegi. Proiectul trebuia să prindă viață  cu bani alocaţi de Mi­nis­terul Dezvol­tării Regionale şi Tu­ris­mului, condus de Elena Udrea la acea vreme.

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti a emis Avizul de Mediu cu nr. 6 încă din data de 6 aprilie 2007 pentru "Plan Urbanistic Zonal – Staţiunea turis­tică montană Peştera – Padina". De remarcat că foarte multe persoane influente, cunoscând de mult de potențialul turistic al zonei au achiziționat terenuri în zonă, dar infrastructura defectuoasă i-au ținut departe pentru investiții în această zonă. Încercări tardive de a trece drumul care leagă Moroeni de Peștera din domeniul forestier la cel județean, în vedera modernizării,  datează din vremea guvernării Năstase, când la Transporturi era Sergiu Sechelariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel