Data publicării:
Care este, de fapt, relația dintre Aleksandr Dughin și Vladimir Putin. Filosoful rus a dat cărțile pe față în 2018
Află în articol care este, de fapt, relația dintre Aleksandr Dughin și Vladimir Putin.
Cu barba sa extravagantă și retorica controversată, lui Aleksandr Dughin i-a fost ușor să atragă atenția. Unii l-au etichetat ca fiind filosoful de extremă dreaptă, "creierul lui Putin" sau "Rasputin". Alți comentatori, însă, au respins ideea că Dughin este luat în mod deosebit în serios la Kremlin, subliniind faptul că și-a pierdut locul de muncă la Universitatea de Stat din Moscova în 2014, scrie Financial Times.
În pofida acestor opinii diferite, se pare că totuși, cineva, evident, l-a luat pe Dughin foarte în serios. Asta pentru că weekendul trecut, fiica sa Daria Dugina, o jurnalistă naționalistă, a fost ucisă în afara Moscovei, după ce în mașina în care se afla a fost instalată o bombă. Se presupune că Dughin însuși a fost ținta reală a acestui asasinat.
Influența lui Dughin asupra lui Putin
Oricare ar fi relația personală dintre Putin și Dughin, decizia liderului rus de a invada Ucraina a dus la bun sfârșit ideile pe care Dughin le-a promovat încă de la începutul anilor 1990. În cartea sa din 1997, Foundations of Geopolitics, care a a fost predată și la Academia de Stat Major a armatei ruse, Dughin a susținut că "Ucraina ca stat nu are nicio semnificație geopolitică".
Întrebat despre influența sa asupra lui Putin la o prelegere din 2018 la Universitatea Fudan din Shanghai, Dughin a fost timid, dar a subliniat că pledează pentru anexarea Crimeei de către Rusia încă din anii 1990, "cu mult înaintea lui Putin". Prezența lui Dughin în China a fost importantă. El a alimentat astfel presupunerile că ar fi apropiat de Putin. Acesta lucru, dar și abilitățile sale lingvistice (vorbește fluent engleza și franceza) l-au ajutat să-și construiască un rol internațional considerabil.
Ce spunea Dughin despre relația dintre Rusia și China
În China, Iran și Turcia, Dughin a devenit purtător de cuvânt și coordonator pentru cei care încearcă să distrugă hegemonia globală a Americii. Între timp, în Europa și SUA, el a luat legătura cu forțele de extremă dreapta, poziționându-se ca un aliat în lupta împotriva "globalismului".
În seria sa de prelegeri de la Fudan, Dughin a susținut că Rusia și China trebuie să construiască împreună o "ordine mondială multipolar"”, punând capăt dominației SUA. La o întâlnire din aprilie, miniștrii de Externe ruși și chinezi au îmbrățișat această idee, Serghei Lavrov asigurându-l pe Wang Yi că cele două națiuni se vor "împreună", dar și "trecerea la o ordine mondială multipolară, justă, democratică".
Cum a încercat Dughin să-și promoveze ideile în Turcia, Iran, Austria, Italia și Franța
În viziunea asupra lumii a lui Dughin, țările continentale din zona eurasiatică, centrate pe Rusia, se opun în mod natural lumii maritime conduse de SUA și, înainte de aceasta, de britanici. Dughin l-a lăudat pe filosoful nazist Carl Schmitt pentru "înțelegerea sa clară a "inamicului" cu care se confruntă Europa, Rusia și Asia, care sunt Statele Unite împreună împreună cu aliatul insular Anglia”.
Aceste idei anti-occidentale și-au găsit, de asemenea, un public mare în Iran. Dughin a fost făcut mai multe vizite în această țară. În 2015, și-a flatat gazdele iraniene spunându-le că Iranul este "baza principală a războiului împotriva modernității". De asemenea, Dughin a vizitat în mod regulat Turcia, uneori ca oaspete al partidului de guvernământ, și a făcut o cauză comună cu forțele anti-americane din guvern.
În Europa, între timp, Dughin și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, au cultivat legături cu partide de extremă dreapta, cum ar fi Partidul Libertății din Austria, Liga Italiei și Mitingul Național al Franței – menținând legături prin conferințe, prelegeri și întâlniri în Rusia și Europa de Vest.
Dughin l-a susținut pe Donald Trump la alegerile prezidențiale
În SUA, colegii naturali ai lui Dugin sunt în extrema dreaptă. La începutul președinției lui Trump, Dughin a acordat un interviu teoreticianului conspiraționist Alex Jones, exprimându-și speranțele pentru "domnul Trump, pe care îl susțin din toată inima". El i-a spus lui Jones că forțele pro-Trump și pro-Putin ar trebui să se unească împotriva "inamicului nostru comun, globaliștii".
Într-o apariție recentă cu academicieni chinezi și pakistanezi, Dughin și-a asigurat audiența că Rusia va folosi mai degrabă arme nucleare decât să accepte înfrângerea în Ucraina.
Ce va urma după moartea fiicei lui Dughin
Principala întrebare acum este dacă atentatul din weekend va conduce Kremlinul la politici și mai agresive în război și în politica internă. Serviciile ruse de informații, FSB, susțin acum că au rezolvat cazul. Aceștia acuză Ucraina că ar fi comandat asasinarea Dariei Dughina și susțin că presupusul criminal a scăpat deja din Rusia și a trecut granița în Estonia. Aceste acuzații pot fi folosite pentru a justifica intensificarea bombardamentelor rusești asupra Kievului, inclusiv țintirea clădirilor și oficialilor guvernamentali cheie. Dacă Kremlinul decide să se confrunte cu Estonia, susținând cererea de extrădare a presupusului suspect cu amenințări, atunci va pune Rusia într-un conflict cu un stat NATO.
Guvernul ucrainean a negat orice legătură cu atentatul, dar asta nu va schimba multe păreri la Moscova. Voci naționaliste extreme, exemplificate de oameni ca Dughin, cer de mult Rusiei să urmeze tactici și mai nemiloase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News