Data publicării:

Care este cel mai mare palat din lume

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Palatul Imperial din centrul capitalei Beijing, China, are o formă dreptunghiulară și acoperă o suprafață de 72 ha (720.000 mp), și este, potrivit Guinness World Records 2013, cel mai mare complex arhitectural unic în lume.

Supranumit Orașul Interzis, impresionantul complex arhitectural reprezintă atracția principală a Chinei, fiind cel mai mare palat antic și cel mai bine păstrat monument din lume, scrie Agerpres.

Denumirea acestui complex, potrivit Centrului de Studii Româno-Chineze, nu este altceva decât o traducere a numelui chinezesc — Zijin Cheng (Orașul Purpuriu Interzis). Cheng înseamnă cetate, iar cuvântul Zi (violet, purpuriu), se referă la Steaua Polară care, în China Antică, reprezenta lăcașul ceresc al Împăratului de Jad (conducătorul Cerului și al tuturor domeniilor de existență). Regiunea cerească ce îl înconjura era tărâmul, în care locuiau Împăratul de Jad și familia lui. Astfel, Orașul Interzis, ca reședință a împăratului Chinei, nu era altceva decât echivalentul terestru al tărâmului Împăratului de Jad. Jin (interzis) se referă la faptul că nimeni nu putea părăsi sau pătrunde în palat fără permisiunea împăratului.

Când a fost construit și ce materiale s-au folosit

Complexul a fost construit între anii 1406 și 1420, în timpul domniei împăratului Yongle, și este alcătuit din 980 de clădiri, întinzându-se pe o suprafață de 720.000 mp. Mai mult de 1.000.000 de muncitori și 100.000 de meșteșugari au lucrat la ridicarea acestui monument, folosind diverse materiale speciale, precum lemnul unei specii de copac din sud-vestul Chinei, blocuri de marmură, cărămizi de pavaj special confecționate la Suzhou (cărămizi aurite) ș.a.

Orașul Interzis este o capodoperă a arhitecturii chineze: axa sa centrală de pe direcția nord-sud nu reprezintă altceva decât axa centrală a Beijingului. Construit sub forma unui dreptunghi, acesta măsoară 961 m în lungime și 753 m în lățime. Orașul este înconjurat de un zid cu înălțimea de 7,9 m și de un șanț cu apă ce are 6 m în adâncime și 52 m în lățime. Celor patru laturi al zidului le corespunde câte o poartă: Poarta Meridiană la sud, Poarta Forței Cerești la nord, Poarta Estică și Poarta Vestică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel