Care băutură este cea mai bună pentru hidratare? Indiciu: Nu este apa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Când ți-e sete și ai nevoie de o băutură, ce băutură este cea mai bună pentru a te menține hidratat? 

Potrivit unui studiu de la Universitatea St. Andrews din Scoția, care a comparat răspunsurile de hidratare ale mai multor băuturi diferite, apa nu este cel mai bună băutură hidratantă.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce apa - atât plata cât și carbogazoasă - face o treabă destul de bună de a hidrata rapid organismul, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine ​​fac o treabă și mai bună de a ne menține hidratați mai mult timp, potrivit unui articol scris de CNN.

Motivul are de-a face cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews' School of Medicine și autorul studiului. 

Un factor este volumul unei anumite băuturi: cu cât bei mai mult, cu atât băutura se golește mai repede din stomac și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și te poate hidrata.

Laptele este mai hidratant decât apa

Celălalt factor care afectează cât de bine hidratează o băutură se leagă de compoziția nutritivă a unei băuturi. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahăr, lactoză, proteine ​​și grăsimi, toate acestea ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.

Laptele are, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa în organism și are ca rezultat o producție mai mică de urină.

Același lucru poate fi spus și pentru soluțiile de rehidratare orală care sunt folosite pentru a trata diareea. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot ajuta, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism.

Dar berea?

Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce vă face să urinați mai mult, așa că atunci când vine vorba de băuturi alcoolice, hidratarea va depinde de volumul total al băuturii.

”Berea ar duce la mai puține pierderi de apă decât whisky-ul, deoarece ingerați mai mult lichid cu berea”, a spus Maughan. 

Când vine vorba de cafea, cât de bine te hidratează va depinde de cantitatea de cofeină pe care o consumi. O cafea obișnuită cu aproximativ 80 de miligrame de cofeină ar fi aproape la fel de hidratantă ca apa, conform cercetărilor lui Maughan.

Consumul a mai mult de 300 mg de cofeină, sau aproximativ 2-4 cești de cafea, ar putea duce la pierderea excesului de lichid, deoarece cofeina provoacă un efect diuretic ușor, pe termen scurt.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel