Care au fost ultimele cuvinte ale lui Mihai Eminescu și alte lucruri neștiute despre poetul național
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori
Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori
Sâmbătă, 15 iunie 2024, se împlinesc 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poetul național al României, o figură emblematică a literaturii române și universale. Geniul său poetic a dăruit lumii o multitudine de capodopere, de la "Luceafărul" și "Sonete" la "Glossa" și "Odă (în metru antic)", opere care ne fascinează și ne emoționează și astăzi.

George Călinescu scria, în cartea "Viaţa lui Mihai Eminescu" (Editura pentru Literatură, 1964): "Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţă cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale".

Dincolo de statutul său de poet consacrat, Mihai Eminescu a fost un om ca oricare altul, cu propriile sale trăiri, bucurii și tristeți. Descoperim astăzi câteva aspecte mai puțin cunoscute ale vieții sale, care completează portretul geniului literaturii române:

1. Copilul poznaș de la Ipotești. Micul Mihai era cunoscut pentru năzbâtiile sale. Aduna șerpi din pădure și îi aducea acasă pentru a-și speria tatăl.

Citește și - Einstein vs. Eminescu: Cine a descoperit teoria relativității? Cristian Presură aduce fizica și poezia laolaltă /video

2. Ura pentru matematică. Spre deosebire de talentul său poetic incontestabil, Eminescu nu excela la matematică. Considera această materie ca fiind una dintre cele mai grele științe din lume.

3. Sportiv pasionat. Poetul era un bun sportiv, pasionat de fotbal și înot. Aceste pasiuni au contribuit la menținerea unei condiții fizice bune în tinerețe.

4. Recita cu patos. Eminescu își savura poeziile citindu-le cu voce tare, pentru a le aprecia melodicitatea. Compunea adesea plimbându-se prin cameră, recitând cu pasiune.

5. Viciul fumatului. Poetul avea un viciu: fumatul. Deși nu consuma mult alcool, prefera cafeaua neagră și țigările.

6. Lingvist talentat. Eminescu stăpânea nu mai puțin de nouă limbi străine: germană, latină, greacă, italiană, franceză, turcă, spaniolă, albaneză și sârbă.

Citește și - „Buna vecinătate“, în acțiune: Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți a fost vandalizată la 135 de ani de la moartea sa. Autoritățile ucrainene dau vina pe niște copii / foto în articol

7. Iubirea pentru Cleopatra Leca Poenaru. Poetul a fost îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, verişoara lui I.L. Caragiale, pe care a cunoscut-o la o serată literară.

8. A pierdut copilul cu Veronica Micle. Dragostea sa tumultuoasă cu Veronica Micle a marcat profund viața lui Eminescu. Cei doi au avut o fiică, născută prematur și decedată la scurt timp după naștere.

9. Dorința de a se călugări. Afectat de starea sa precară de sănătate, Eminescu a dorit la un moment dat să se călugărească. Intenția sa nu s-a materializat însă.

10. Ultimele cuvinte. Pe 15 iunie 1889, la ora 4 dimineața, Mihai Eminescu s-a stins din viață în Sanatoriul de Boli Mintale din București. Slăbit, i-a cerut medicului un pahar cu lapte, murmurând cu ultimele sale puteri: "Sunt năruit", potrivit eBihoreanul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel