Caravana de migranţi, ciocniri la graniță. Intervenția poliției în Mexic
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Caravana de migranţi latino-americani care se îndreaptă spre SUA s-a oprit în Mexic, după ce au avut loc ciocniri la frontiera cu Guatemala.

Caravana de migranţi din America Latină care se îndreaptă spre SUA a făcut duminică o oprire în localitatea Tapanatepec din statul mexican Oaxaca, în timp ce ciocniri au avut loc pe podul frontalier care leagă Guatemala de Mexic, unde poliţişti mexicani au blocat intrarea a peste o mie de hondurieni, relatează luni AFP

Sâmbătă seara, zvonuri false privind răpirea unui copil a provocat agitaţie în rândurile caravanei, iar un bărbat a scăpat la limită pentru a nu fi linşat, refugiindu-se în biserica din Tapanatepec. Cu o zi înainte, printr-un vot cu mâna ridicată, migranţii au respins planul de ajutor propus de preşedintele mexican Enrique Nieto şi au preferat să-şi continue drumul spre Mexic, unde vor să depună cereri de permis pentru migraţie, pentru a putea să-şi continue drumul până în SUA.

'Tu eşti în casa ta'

Preşedintele mexican a lansat vineri un plan denumit 'Tu eşti în casa ta', oferindu-le migranţilor o asigurare medicală, un permis de educaţie pentru copiii lor şi de muncă temporară, cu condiţia ca ei să-şi înainteze cererile de azil în statele Chiapas şi Oaxaca, în sudul Mexicului. Guvernul mexican a trimis o delegaţie şi poliţişti care au blocat caravana timp de două ore pe drum, pentru a se asigura că migranţii erau informaţi cu privire la planul propus.

Caravana ar urma să-şi reia drumul în direcţia Niltepec, apoi spre Mexic, înainte de a încerca să ajungă la frontiera de sud a SUA. Aceşti migranţi au plecat din Honduras la 13 octombrie, fugind de violenţele şi sărăcia din ţara lor. Preşedintele american Donald Trump a promis că-i va împiedica să intre pe teritoriul american şi a anunţat că va trimite 800 de militari la frontieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel