Data publicării:

Caraş-Severin: A murit ing. Dan Perianu, o personalitate a culturii tehnice şi industriale

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Reşiţa a pierdut, marţi, o personalitate a culturii tehnice, pe ing. Dan Perianu, Cetăţean de onoare al municipiului, cunoscut pentru modul în care şi-a adus contribuţia în domeniul culturii industriale.

"Prin această despărţire, Reşiţa şi Banatul Montan au pierdut un om de excepţie, devotat spaţiului în care şi-a desfăşurat întreaga activitate până la ultima răsuflare. Ing. Dan Perianu va rămâne în memoria noastră ca un bănăţean de excepţie. Între anii 2015 - 2018 s-au desfăşurat, în cadrul secţiei germane Alexander Tietz a Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici Caraş-Severin, un şir de dezbateri sub genericul 'Păreri, opinii, realităţi'. Discuţii amicale pe tema istoriei locale a Banatului Montan la care ing. Dan Perianu a fost mereu prezent", a declarat preşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Printre volumele care poartă numele de autor Dan Perianu se regăsesc "Istoria uzinelor din Reşiţa, 1771 - 1996", "Istoria locomotivelor şi a căilor ferate din Banatul Montan", "Contribuţie la istoricul metalurgiei în Banat. Aniversări 2002", precum şi "Personalităţi ale culturii tehnice şi industriale din Banatul Montan. Dicţionar". Totodată, a colaborat la tipărirea cărţilor "200 ani de construcţii de maşini la Reşiţa, 1771 - 1971", "Sistemul de amenajări hidrotehnice şi centrala hidroelectrică Grebla din Reşiţa" şi "Semmeringul Bănăţean: calea ferată Oraviţa - Anina".

Pentru lucrările publicate a obţinut distincţii din partea unor fundaţii şi foruri de specialitate, inclusiv din partea Academiei Române. Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Reşiţa nr. 210 din 22 iunie 2010, Dan Perianu a fost numit Cetăţean de onoare al oraşului.

Inginerul Dan Perianu s-a născut la Oraviţa, în 28 iunie 1943. După absolvirea cursurilor primare, din anul 1953 s-a stabilit la Reşiţa, unde a absolvit liceul, în anul 1960. A fost student la Facultatea de Mecanică (Secţia Maşini Termice) a Politehnicii din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1965. Din acelaşi an a lucrat neîntrerupt la Uzina de Construcţii de Maşini Reşiţa, fiind şef al Serviciului de Organizare a Producţiei, şef al Compartimentul Patrimoniu, secretar al Consiliului de Administraţie al UCMR şi în ultimii ani, până la pensionare (2007), consilier al directorului general al societăţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel