Carabulea, drept la replică în scandalul Carpatica Asigurări
Oprea Carabulea, fiul lui Ilie Carabulea, care a fost arestat și ulterior pus în libertate alături de alți suspecți în dosarul Carpatica Asigurări din cauza unei posibile culpe a magistraților de la Tribunalul Sibiu, vine, printr-un drept la replică adresat redacției dc news.ro, cu mai multe precizări față de modul în care a fost relatat articolul. Menționăm că textul publicat în dc news.ro a fost preluat din Agerpres, potrivit motivării instanței de la Curtea de Apel din Alba Iulia care a decis punerea în libertatea a suspecților din dosarul menționat.
Subsemnatul Carabulea Oprea - Nicolae, prin reprezentant conventional SCA "Serban & Asociatii", avocat Serban George, Cu privire la articolul aparut in publicatia online http://www.dcnews.ro/ la data de 07.04.2016 referitor la ancheta penala care se efectueaza fata de subsemnatul in dosarul nr. 56/D/P/2015 al DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu, formulez urmatorul DREPT LA REPLICA
1. Maniera de redactare a articolului sus – mentionat este de natura sa inoculeze opiniei publice convingerea ca subsemnatul ma fac vinovat de comiterea de fapte penale si doar o culpa a sistemului judiciar a determinat revocarea masurii arestarii preventive. Or, o astfel de convingere contravine prezumtiei de nevinovatie, prevazuta la art. 6 alin. (2) al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, precum si in Constitutia Romaniei la art. 23 alin. (11), respectiv in Codul de Procedura Penala la art. 4.
2. Diseminarea unor "informatii privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre persoanele implicate in proces" este interzisa de prevederile art. 12 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Informatiile prezentate in articolul mentionat sunt de natura sa aduca atingere dreptului la un proces echitabil al subsemnatului, avand in vedere ca in acest moment s-a creat o presiune a presei asupra magistratilor care sunt sau care vor fi desemnati sa efectueze activitati in cauza.
Citește și: Ilie Carabulea, de ce a fost pus în libertate. Cine a greșit
3. Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede in curpinsul art. 10 libertatea de exprimare. Cu toate aceastea, acest drept nu poate fi exercitat discretionar, ci trebuie subordonat criteriului bunei-credinte, asa cum a statuat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului intr-o speta care implica presa din Romania: "exercitarea libertatii de exprimare implica obligatii si responsabilitati si garantiile oferite jurnalistilor de art. 10 sunt supuse conditiei ca acestia sa actioneze cu buna-credinta, astfel incat sa furnizeze informatii exacte si credibile, cu respectarea deontologiei jurnalistice" (cauza Cumpana si Mazare c. Romaniei, hotararea din 17.12.2004).
In acest sens, apreciem ca modalitatea de prezentare a informatiilor in articolul aparut in publicatia online http://www.dcnews.ro/ la data de 07.04.2016 incalca buna-credinta si deontologia jurnalistica, determinand publicul cititor sa isi creeze o imagine distorsionata a realitatii in ceea ce priveste ancheta penala in care sunt implicat. 4. Informatiile publicate sunt incorecte. In articolul publicat se face referire la faptul ca procurorii ar fi retinut in cauza un prejudiciu de circa 70 de milioane de lei, la crearea caruia as fi contribuit.
Aceasta suma nu a fost insa indicata in niciunul dintre actele procedurale emise de organele de urmarire penale. Desi este evident faptul ca aveti acces la informatii din dosarul instrumentat de DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu, va solicitam sa nu publicati informatii decat dupa verificarea temeinica a realitatii si corectitudinii lor. Cu stima, Carabulea Oprea – Nicolae prin SCA "Serban si Asociatii" Av. Serban George
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News