Data actualizării:
Data publicării:

Capul de duș și periuța de dinți, pline de viruși care ar putea salva vieți. Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Capul de duș și periuța de dinți sunt pline de viruși, dar nu intrați în panică - acești microbi ar putea salva vieți.

Mediile calde și umede ale capului de duș și periuței de dinți sunt terenul de reproducere perfect pentru microbi, iar un nou studiu a identificat sute de viruși care trăiesc acolo, scrie CNN. Nu vă îngrijorați! Acești viruși nu sunt de genul celor care vă dau răceala sau gripa. Numiți bacteriofagi, sunt inamicul natural al bacteriilor. Fiecare bacteriofag a evoluat pentru a vâna, ataca și înghiți o anumită specie bacteriană, explică oamenii de știință.

„Numărul de viruși pe care i-am găsit este absolut uluitor. Am găsit mulți viruși despre care știm foarte puțin și mulți alții pe care nu i-am mai văzut niciodată. Este uimitor cât de multă biodiversitate neexploatată este peste tot în jurul nostru”, a declarat Erica Hartmann, profesor asociat la Școala de Inginerie McCormick de la Northwestern University, care a condus studiul, într-un comunicat. 

Cercetătorii au studiat mostre de biofilme – comunitățile de microorganisme asemănătoare lipiciului atașate la o suprafață – din 34 de periuțe de dinți și 92 de capete de duș pentru a ajunge la concluziile lor, care au fost publicate miercuri în jurnalul Frontiers in Microbiomes. Ei au colectat deja mostre dintr-un studiu anterior care a investigat tipurile de bacterii care locuiesc în aceste articole pe care le folosim în fiecare zi.

„Unul dintre lucrurile pe care am început să le facem este ca din aceleași tipuri de mostre să ne uităm nu doar la ce bacterii sunt acolo, ci și la ce bacteriofagi sunt”, a spus Hartmann.

Bacteriofagii ar putea sta la baza unor noi medicamente

Bacteriofagii sunt deja utilizați în studiile clinice ca o potențială soluție la problema în creștere a rezistenței la antibiotice. Infectând si replicându-se in interiorul unei bacterii gazda, bacteriofagii ar putea ucide agenții patogeni și ar putea sta la baza unor noi medicamente pentru tratarea bacteriilor rezistente la antibiotice sau a superbacterilor.

„Există, de asemenea, interes în proiectarea unor medicamente poate mai sofisticate, astfel încât, în loc să luați un antibiotic cu spectru larg și să vă ștergeți întregul microbiom, să puteți lua acest medicament care ar afecta doar agentul patogen și ar lăsa restul microbiomului intact ”, a explicat Hartmann.

Una dintre cele mai mari amenințări la nivel mondial pentru sănătatea publică

Numai în Statele Unite, mai mult de 2,8 milioane de infecții rezistente la antimicrobiene apar în fiecare an, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății etichetează problema drept una dintre cele mai mari amenințări la nivel mondial pentru sănătatea publică, deoarece ar putea face ca tratamentele medicale standard, cum ar fi operația, cezariană și chimioterapie, să fie mult mai riscante.

Prin secvențierea ADN-ului bacteriilor și apoi examinând bacterofagii corespunzători acestora folosind niște „analize computerizate destul de complicate”, cercetătorii „au reușit să ne spună o cantitate enormă despre ceea ce este de fapt acolo”, a spus Joe Parker, cercetător senior la Centrul Național de Inovare a Biofilmelor din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.

În total, cercetătorii spun că au identificat 614 viruși diferiți pe mostre, deși Erica Hartmann a adăugat că probabil că au fost mulți mai mulți prezenți, deoarece aproape fiecare probă conținea o "constelație" unică de microbi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel