Capsula spaţială rusească defectă de pe ISS va fi trimisă înapoi pe Terra
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la SpaceX, Pexels
Fotografie de la SpaceX, Pexels
Capsula Soiuz MS-22, care este defectă, se va desprinde de Staţia Spaţială Internaţională şi va reveni pe Terra. 

Capsula spaţială Soiuz MS-22 defectă se va desprinde de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi va fi trimisă înapoi pe Terra la sfârşitul lunii martie, a declarat luni Vladimir Soloviov, directorul de zbor pentru segmentul rusesc al ISS, relatează dpa.

El nu a oferit o dată exactă în acest sens, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Agenţia spaţială rusă Roskosmos intenţionează să desprindă capsula, fără echipaj, cu o încărcătură de 200 până la 250 de kilograme la bord, şi să o trimită înapoi pe Terra. Aceasta va ateriza cu ajutorul paraşutelor într-o zonă de stepă din Kazahstan.

Două vehicule spaţiale ruse ataşate de structura ISS au prezentat scurgeri în ultimele săptămâni. Vehiculul cargo Progress MS-21 a fost distrus duminică printr-o prăbuşire controlată, resturile sale căzând în Oceanul Pacific.

În decembrie, a fost descoperită o scurgere la bordul capsulei Soiuz MS-22, concepută pentru zboruri cu echipaj uman.

Eroarea tehnică a întârziat revenirea pe Terra a cosmonauţilor ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi a astronautului de la NASA, Frank Rubio. Echipajul va fi readus la sol vineri cu ajutorul capsulei succesoare, Soiuz MS-23, scrie Agerpres.

Un alt transportor rusesc defect s-a desprins recent de ISS

Vehiculul spaţial rusesc Progress MS-21, care a suferit o avarie în timp ce era conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a fost distrus în urma unei coborâri controlate deasupra Oceanului Pacific, a anunţat duminică agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de agenţia de presă Interfax, informează DPA.

"Astăzi, vehiculul Progres MS-21 a fost scos de pe orbită, a intrat în atmosferă şi s-a dezintegrat. Elementele din structura sa care nu au ars după intrarea în atmosferă s-au prăbuşit în Oceanul Pacific, într-o zonă în care nu există trafic maritim", a precizat Roscosmos.

Acest vehicul de tip cargo s-a conectat la ISS în octombrie 2022. Pe 11 februarie 2023, o scurgere a fost descoperită la nivelul capsulei ruseşti, care fusese deja umplută cu deşeuri, ducând la pierderea unui lichid de răcire.

Sâmbătă, capsula rusească s-a desprins de ISS, a efectuat o rotaţie şi exteriorul său a fost fotografiat de la bordul ISS. Nicio avarie vizibilă nu a fost detectată. Cu toate acestea, o comisie guvernamentală a decis ca vehiculul Progress MS-21 să fie distrus printr-o prăbuşire controlată, ca măsură de precauţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel