Capcană pentru PSD-ALDE. Toader, joc mortal pentru Dragnea și Tăriceanu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Alianța PSD-ALDE riscă să cadă într-o capcană la fel ca USL, în 2012. Tudorel Toader a făcut un anunț care, practic, desființează eforturile alianței de a modifica legile Justiției și a reforma sistemul judiciar. 

Tudorel Toader se duce în prima săptămână din august la Bruxelles pentru discuții cu Frans Timmermans. Ministrul Justiției din România a anunțat că va avea o întrevedere cu vicepreședintele Comisie Europene, pentru a discuta ”în principal liniile directoare, principiile privind pachetul de legi ale justiţiei și restructurarea sistemului judiciar”. Apoi vom finaliza pachetul de legi, a spus Toader, la 1 septembrie acesta va fi adoptat în ședință de Guvern şi apoi trimis la Parlament.

Problema pentru Dragnea și Tăriceanu este că proiectul întâi se aprobă la Bruxelles, iar apoi se discută în ședință de Guvern. Iar alianța PSD-ALDE primește concluziile prin intermediul ministrului Justiției.

Marja de manevră a Executivului este la fel de mică sau mare ca în cazul celor ”11 porunci” pe care președintele CE, Barroso, le-a dat lui Victor Ponta. Plecat la Bruxelles să susțină decizia Parlamentului de a-l suspenda Pe Traian Băsescu, Ponta s-a întors cu un to-do list, aplicat la virgulă, ceea ce i-a permis fostului președinte să câștige la masa verde. 

Este greu de crezut că guvernarea PSD-ALDE a reușit să schimbe percepțiile birocrației de la Bruxelles privind lupta anti-corupție din România, mai ales după ce Comisia a condamnat tentativa de schimbare a unor articole de lege prin OUG 13. De asemenea, politica PPE presează împotriva guvernării actuale, un posibil infringement fiind evitat în ultimul moment, după dezbateri aprinse în Parlamentul European.

Citește și: Monica macovei, învinsă de un infractor în Parlamentul Ruropean

În plus, PSD-ALDE se confruntă și cu riscul ca Tudorel Toader să joace de partea sistemului judiciar, din care face parte, și nu a guvernării în care a intrat într-un moment de criză, după protestele din ianuarie. Dacă de la Bruxelles se va întoarce cu un pachet de legi ”periate” va fi greu, dacă nu imposibil guvernului să le modifice, prin decizie politică. Ajunse în Parlment într-o formă atenuată, va fi aproape imposibil de promovat schimbări importante de către o majoritate aflată tot mai aproape de limita pierderii guvernării. PSD-ALDE rămân cu imaginea șifonată de manifestațiile din ianuarie și fără modificările pe care le vizau în legile Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel