Data publicării:
Capcana întinsă lui Ceauşescu cu mitingul din 21 decembrie. Bulai: L-a sunat Gorbaciov. Puţini istorici ştiu
Val Vâlcu şi Alfred Bulai au vorbit despre evenimentele din decembrie 1989.
Jurnalistul Val Vâlcu şi sociologul Alfred Bulai au vorbit, sâmbătă, la "Nod în papură", despre evenimentele din 1989, cele de la Timişoara dar şi ce s-a întâmplat, apoi, la Bucureşti.
„Ştii de ce a făcut Nicolae Ceauşescu întâlnirea de joi? (n.r. – mitingul organizat pe 21 decembrie 1989 în Bucureşti). Puţini istorici o ştiu. L-a convins Gorbaciov. L-a sunat Gorbaciov după toată nebunia (n.r. – evenimentele de la Timişoara), că aşa se face, iar Ceauşescu i-a zis: ‚nu, pe mine mă iubeşte poporul, nu ştiu ce, e o diversiune la Timişoara’, iar Gorbaciov i-a zis: ‚dacă vrei să arăţi că te iubeşte poporul, fă o mare adunare în Bucureşti, unde eşti tu sigur, ca să arăţi ălora că ei sunt singuri pe lume’. I s-a întins capcana şi prostul a acceptat-o. Evident că totul era pregătit pentru acea manifestare, de acolo a pornit totul. Totuşi, o mare parte dintre oamenii inteligenţi de acolo şi-au dat seama că acela e sfârşitul. Şi au stat să se ferească, să nu îi ia valul, să vadă ce se întâmplă. Că nu mai te pui... când îţi dai seama că e o înţelegere la nivel mare între americani şi ruşi şi că se schimbă, pe rând, toate regimurile, trebuie să fi naiv să crezi tu că tu o să rezişti în România. Oamenii s-au dat la o parte fără probleme”, a spus Alfred Bulai, sâmbătă, la DC News, la emisiunea „Nod în papură”.
Cât priveşte pe cei din structurile de forţă şi despre modul în care aceştia au acţionat, sociologul Alfred Bulai a spus: „În acele structuri erau şi oameni inteligenţi, dar şi foarte mulţi tâmpiţi. Adică totuşi, unii nu şi-au dat seama... Am mai vorbit despre lumea militară din perioada aia. Hai să fim serioşi, în primul rând multe probleme şi le-au creat din cauza neprofesionalismului structurile de putere. Inclusiv securiştii nu ştiau mare brânză. (...) Oamenii inteligenţi şi-au dat seama, dar nu ştiau exact ce se întâmplă. Dar şi-au dat seama că nu are sens să mai joace în piesa asta, pentru că sunt pierzători. Nu toţi, pentru că întotdeauna există unii mai entuziasmaţi, mai reduşi, care merg până în pânzele albe. Poate unii au vrut să fie eroi, să moară pentru şeful lor, al armatei. Cert este, însă, că nu exista acest entuziasm”.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News