Data actualizării:
Data publicării:

Capcană cu produsele ieftine de la 1 august 2023. Atenție: Cum riști să iei mai scump. Elena Cristian: Și uite așa... se poate schimba „nota de plată” la final

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
produse ieftine
produse ieftine

De marți, 1 august 2023, teoretic, unii români ar trebui să plătească mai puțin pentru câteva alimente.

Vorbim despre un număr limitat de produse. Sunt produse pe care nu le vom găsi în fiecare magazin, în orice moment.

 

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" 1 kg

6. Mălai 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 kg

Prima problemă majoră: nu în toate magazinele se vor aplica aceste reduceri

Din păcate, măsura de ieftinire a produselor nu vizează toți românii. De ce? Pentru că sunt multe zone din țară unde nu există supermarketuri. În mediul rural mai ales, oamenii merg să se aprovizioneze de la magazinele sătești. Doar Bucureştiul şi alte 20 de judeţe din ţară au fiecare cel puţin 100 de magazine cu dominantă alimentară.

Elena Cristian, analist DC Business, a spus care sunt problemele cu lista de produse.

„Începând de mâine, românii ar trebui, ca pe lângă lista de cumpărături, să meargă la supermarket și cu lista de produse „ieftine”. Oamenii trebuie să meargă doar în marile rețele de hipermarketuri pentru că decizia se aplică doar acolo, adică pe mai puțin de jumătate din suprafața României. În mediul rural nu sunt rețele de hipermarketuri atât de bine dezvoltate. Această ordonanță se aplică doar în supermarketuri. Negocierea s-a făcut doar cu marile rețele. Oamenii trebuie să își ia mai mult timp la dispoziție pentru a citi fiecare etichetă, fiecare produs, să vadă că se înscrie în ceea ce și-a propus Guvernul - că oule sunt M, că făină este albă de grâu "000" 1 kg etc”, a zis Elena Cristian.

A doua problemă majoră: Oamenii se vor plimba, pe caniculă, între magazine în speranța că vor găsi produsele reduse

„Vom vedea, de asemenea, dacă se găsesc acele produse, dacă pot fi cumpărate la orice supermarket din România. Nu îmi doresc deloc să înceapă acea nebunie în care pensionarii să se urce în mijloace de transport, să meargă dintr-un magazin în altul pentru a căuta produsele, pe caniculă. N-aș vrea să se întâmple așa ceva și sper ca Guvernul a luat măsurile necesare pentru a nu vedea o astfel de nebunie”, a zis Elena Cristian la B1 TV.

Prețurile la energie, combustibil și la toate celelalte care fac parte din cheltuielile operaționale fluctuează de la o perioadă la alta. Așadar este greu de spus că produsele se vor ieftini foarte mult, încât oamenii chiar să simtă la buzunar. 

„Promisiunile fără acoperire și fără noimă pot provoca dezamăgire în rândul persoanelor care chiar cred că vor mânca mai ieftin de mâine încolo. Nu cred în această măsură. Nu vreau ca oamenii de acasă să creadă că noi, jurnaliștii, judecăm aspru Guvernul. Să vedem ce se va întâmpla de mâine”, a mai spus analistul DC Business.

A treia problemă: Dacă vei cumpăra mere verzi în loc de mere roșii sau kefir de 500 grame în loc de iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, te vei trezi că bonul fiscal este umflat și nu o să știi de ce

Oamenii trebuie să aibă la ei lista cu produsele „ieftine”. În caz contrar, riscă să ia produsele greșite doar pentru că nu au fost atenți la toate detaliile de pe etichetă. Și cine, la magazin, are timp să facă studiu de caz pe alimente astfel încât să nu greșească „lista Guvernului”?

„Vă dați seama cât trebuie să stai în magazin pentru a studia fiecare etichetă? Te uiți pe lista ta de cumpărături cu produsele care, teoretic, vor fi mai ieftine și apoi te uiți pe etichete pentru că orice virgulă poate schimba „nota de plată” la final. Această ordonanță nu a fost făcută bine. Nu sunt cârcotașă, dar am văzut că nu a produs efecte favorabile nicăieri pentru populație. Situația din Franța nu are nicio legătură cu România, iar eu nu cred că, de mâine, românii vor mânca mai ieftin”, a subliniat Elena Cristian. 

Un model economic similar a fost aplicat și în Ungaria, unde s-a dovedit a fi un dezastru, în sensul că inflația a crescut, prețul alimentelor care nu erau pe listă au crescut foarte mult și s-a ajuns la scumpiri enorme.

Retailerii nu vor rămâne în pierdere. Au costuri și probabil vor recupera aceste reduceri de adaos comercial din alte produse. Dar un lucru este clar: nu vom găsi lista de produse pe raft, în orice moment, a conchis Elena Cristian.

VEZI ȘI: O măsură fiscală profund discriminatorie în contradicție cu principiile pieței europene - https://www.dcnews.ro/o-masura-fiscala-profund-discriminatorie-in-contradictie-cu-principiile-pietei-europene_924687.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel