Cântecele artiștilor încetinesc pe măsură ce înaintează în vârstă! Tempoul pieselor lui Michael Jackson și Elvis Presley a scăzut pe spre finalul vieții, susține un studiu
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
 Foto: Facebook, Michael Jackson Official
Foto: Facebook, Michael Jackson Official
Cele mai mari vedete pop ale lumii se luptă să mențină ritmul alert pe măsură ce se apropie de ultimii ani ai vieții,

Dacă simțiți că deveniți mai lent pe măsură ce îmbătrâniți, nu sunteți singurul.

De fapt, chiar și cele mai mari vedete pop ale lumii se luptă să mențină ritmul alert pe măsură ce se apropie de ultimii ani ai vieții, arată un studiu. 

Noua analiză arată că melodiile muzicienilor devin treptat mai lente pe măsură ce îmbătrânesc - inclusiv Elvis Presley, Madonna și Michael Jackson. 

În loc să decidă în mod deliberat ca melodiile lor să fie mai lente, acești artiști ar putea suferi o "încetinire neurobiologică" la sfârșitul vieții. 

Acest lucru înseamnă că sunt influențați inconștient să încetinească ritmul atunci când își compun hiturile, sugerează studiul. 

Noua cercetare a fost realizată de Geoff Luck, expert în muzicologie la Universitatea Jyväskylä din Finlanda. 

Artiștii selectați au fost Céline Dion, Elton John, Elvis Presley, Eminem, Lil Wayne, Madonna, Mariah Carey, Michael Jackson, Shania Twain și Whitney Houston

'Am observat această tendință descendentă foarte clară', a declarat el pentru New Scientist.

"Suntem convinși că tempo-ul (viteza muzicii) chiar scade de-a lungul vieții", a completat acesta.

Studiul său s-a axat pe aproape 1 500 de melodii lansate de artiști solo "de prim rang" care au avut cariere de cel puțin două decenii.

Artiștii selectați au fost Céline Dion, Elton John, Elvis Presley, Eminem, Lil Wayne, Madonna, Mariah Carey, Michael Jackson, Shania Twain și Whitney Houston.  

"Prin natura popularității și a duratei carierei lor, acești artiști sunt, fără îndoială, cei mai importanți artiști solo din punct de vedere cultural din era muzicii pop/populare", a declarat Luck. 

"Având în vedere statura lor în industrie, este de așteptat ca acești artiști să exercite o influență semnificativă asupra caracteristicilor muzicii pe care o înregistrează, inclusiv asupra tempoului acesteia", a completat el.

Pentru cercetare, studenții cu pregătire muzicală au ascultat melodii din cariera fiecărui artist - 134 de albume de studio conținând în total 1497 de piese.

În timp ce ascultau melodiile pe Spotify, ei au înregistrat bătăile pe minut (BPM) cu ajutorul unei aplicații și au introdus numărul într-o bază de date. 

Prin trasarea datelor pe grafice, cercetătorul a constatat că, în general, tempoul fiecărui artist a înregistrat o reducere în timp.

Indiferent de anul calendaristic în care un artist a lansat un album, ritmul producției sale a avut tendința de a scădea odată cu înaintarea în vârstă.

Efectul a fost deosebit de pronunțat pentru Michael Jackson, precum și pentru artiști ca Elvis Presley, Lil Wayne, Eminem și Whitney Houston. 

Descoperirile sunt "izbitoare' deoarece "efectul clar al vârstei" este demonstrat la artiști de sexe și genuri muzicale diferite, spune autorul.

Rezultatele sunt în concordanță cu ipoteza "încetinirii odată cu înaintarea în vârstă", conform căreia viteza cu care sunt efectuate sarcinile scade pe măsură ce îmbătrânim din cauza declinului cognitiv. 

Un muzician care scoate melodii mai lente la o vârstă înaintată (în raport cu melodiile de la începutul carierei sale) poate fi o dovadă de degradare neurobiologică”.  

"Timpul este un aspect critic al interpretării muzicale, strâns legat de dinamica mișcării biologice", a declarat Luck în lucrarea sa. 

El admite că "factorii externi" pot afecta tempoul melodiilor, inclusiv tendințele de schimbare în preferințele ascultătorilor sau "alte forțe ale pieței", conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel