Cannes 2022: Sărbătoare într-o vreme a neliniștii
Data publicării:
Autor: Corespondență de la Magda Mihăilescu
WhatsApp
Afișul festivalului, cu Jim Carrey urcând câteva trepte spre cer
Afișul festivalului, cu Jim Carrey urcând câteva trepte spre cer
"Cum ați conceput această a 75-a ediție a festivalului, într-o vreme în care în Europa are loc un război?” A fost prima întrebare adresată directorului artistic Thierry Frémaux la conferința de presă organizată ieri, înainte de deschidere, cu ziariștii sosiți cu o zi mai devreme.

„Era normal ca ea să stea pe buzele tuturor. „Înțeleg rostul întrebării. Oamenii sunt sub bombe, dar aniversarea și războiul sunt două lucruri diferite – a fost începutul răspunsului. Evident, nu am uitat nicio clipă tragedia din Ucraina. Festivalul a spus Nu oricărei prezențe a reprezentanților oficiali ai instituțiilor guvernamentale rusești, a ziariștilor care le poartă oficial cuvântul.

După cum știți, Serebreannikov selecționat în competiție, a părăsit țara”. Numele celebrului cineast rus, mult timp exilat în propria țară, condamnat la domiciliu, a aprins o mică scânteie. „Știați că filmul său, pe c are îl vom vedea peste două zile, a fost cofinanțat de un oligarf”?

Recunoscut pentru spontaneitatea sa, Frémaux a mărturisit că i se pune această întrebare de cinci ori pe zi, dar tot ceea ce rămâne de zis este că la începutul lunii februarie nu era interzis să iei banii de colo și de dincolo. Replică destul de ambiguă căreia i s-a adăugat o declarație de ordin general: „Încercăm să ne comportăm în așa fel încât să fim drepți”. Judecând după aerul și tirul întrebărilor din timpul întâlnirii de ieri, nu s-ar putea spune că ziariștii nu au profitat din plin de acest prilej, chit că a fost unul oferit pe neașteptate, și încă la început de sărbătoare. Ce-i drept, ținta a fost oarecum învăluită, dar ochită, ca să spun așa.

Actrița belgiană Virgine Efira, mestra de ceremonii a actalei ediții

Este vorba despre persoana celei care, de la 1 iulie, va prelua înaltul post de președinte al festivalului, după expirarea mandatului lui Pierre Lescure . Pentru prima oară în istoria Cannes-ului, această funcție va reveni unei femei, Iris Knobloch.

„Care vă sunt așteptările legate de această numire”?

Din nou, puțină ezitare, înainte de schițarea unui portret cu nimic angajant: „Doamna Iris Knobloch este germană prin naștere și franceză cu sufletul”. Nu cred în inocența întrebării. Imi este greu să cred că ziaristul nu avea în gând devastatorul articol de mari proporții apărut chiar ieri în cotidianul Le Monde, a cărui autoritate nu o mai amintesc. Evocând „thrillerul diplomatic” în urma căruia votul Consiliului de adm inistrație al festivalului a revenit, pentru prima dată în istorie, nu în unanimitate, lui Iris Knobloch, autorul insistă asupra intervenției lui Pascal Rogard, directorul SACD (Societatea autorilor și compozitorilor dramatici, instituție cu rădăcini ce se pierd în timp, în 1777, înființată de Beaumarchais), potrivit căruia a vedea o germană în fruntea a ceeea ce are mai prețios industria culturală franceză este o aberație.

Nu insist asupra cazului, dar cred că în jurul lui se va consuma multă cerneală. De aceea l-am amintit. Este greu să faci față moștenirii lăsate de un președinte intrat în legendă, Gilles Jacob, fondatorul Cannes-ului modern, cel pe care îl cunoaștem noi. Altfel, ediția cu numărul 75 ne-a fost prezentată ca fiind una a viitorului, opusă celei de a 70-a, concepută ca o privire aruncată înapoi, în istorie. (curat a viitorului, dacă vrem să facem haz de necaz: tehnologia jucat ieri feste apropiate de dezastru, sistemul a căzut de trei ori în cursul dimineții, ceea ce a obligat festivalul să inițieze o aplicație destinată numai presei).

Actorul Vincent Lindon, președintele juriului

Este prea devreme să ne întrebăm dacă magia va mai reveni pe Croazetă. Afișul festivalului, a cărui imagine azurie este inspirată de filmul Truman Show al lui Petere Weir, din 1998, pare a întreține speranța. A fost ridicat duminică pe frontispiciu.

Protagonistul, Jim Carrey, este văzut pe una dintre treptele ce duc spre cer, atingând cu mâna cifra 5. Înălțarea printr-un sistem de corzi a uriașei pânze de 11x25m a devenit un adevărat ritual. Cine se nimerește pe acolo are ce filma. Ce va urma, începând de astăzi, ziua inaugurală, vom vedea. Să nu uităm, „în lume se întâmplă lucruri mult mai importante decât festivalul”. Asta o spune, fără menajamente, chiar Vincent Lindon, președintele juriului.

Vezi și: Cannes 2022:  Cristian Mungiu și Alexandru Belc în selecția oficială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel