Cannes 2014-Cronica unei selecții bănuite. Un mare absent: Emir Kusturica
Data publicării:
Autor: Magda Mihăilescu
WhatsApp
 Credeți, nu credeți, dar nu pot să nu amintesc că anul trecut, în ultima zi a festivalului, pe 24 mai, revista Le Film français anunța: Cannes 2014 – pariurile sunt deschise.

 Nu lipseau, dintre preziceri, numele lui Emir Kusturica, al frațilkor Dardenne, al cineaștilor des întâlnți pe Croazetă, Mike Leigh, David Cronenberg, Nuri Bilge Ceylan, Atom Egoyan, al altora care au mai trecut pe acolo măcar o dată, precum Tommy Lee Jones, Andrei Zviaghințev. De-a lungul ultimelor luni, lista s-a lărgit cu Ken Loach, Jean-Luc Godard, Naomi Kawasse, Bertrand Bonello.

Ce să vezi, pe toți aceștia îi regăsim în competiția ofcială a celei de a 67-a ediții a Festivalului de la Cannes, anunțată cu puțin timp în urmă la tradiționala conferință de presă care, mai mult ca sigur, va rămâne în istorie, fiind ultima la care a participat președintele Gilles Jacob, cel care, timp de 36 de ani, a fost numărul unu, dintre care, trei decenii, delegat general, selecționer unic. Revenim la selecție. Marele absent anunțat și răsanunțat este Emir Kusturica, probabil unul dintre cei mai serioși candidați la o a treia Palme d'Or, singurii rivali fiind frații Dardenne.

S-a spus că filmul bosniacului, The Milky Road (Calea laptelui), ar fi "o dramă sentimentală", ale cărei turnaje au avut loc în Bosnia și Serbia, cu Monica Bellucci în rolul principal. Mare dezamăgire în rândurile ziariștilor care nu par mulțumiți cu argumentul neterminării peliculei la timp, bănuind, mai degrabă, cauze de natură politică. Surpriza plăcută este, în schimb, revenirea lui Jean-Luc Godard în competiție, cu "un film extraordinary", ne asigură delegatul general Thierry Frémaux, Adieu au Language. "Mi-a promis demult", mărturisea selecționerul, dar tot el adăuga: "Mă rog, asta nu înseamnă nimic". Colegul lui Godard, Michel Hazanavicius, autorul încântătoruluji The Artist, de acum trei an, ne ia și el prin surprindere: îl vom întâlni pentru prima oară ca autor al unei povestiri de război, The Search.

Citește și: Cannes 2013: Abdellatif Kechiche a câştigat Palme d'Or pentru filmul "La vie d'Adele"

De altfel, se pare că subiectele care implică acțiune, politică, nu lipsesc. Cel puțin așa se anunță filmele lui Zviaghințev (Leviathan), Tommy Lee Jones (The Homesman). Cu puținele date de care dispunem, deocamdată, competiția pare destul de bărbătesc articulată, pentru o ediție al cărui juriu va fi condus de o femeie, cunoscuta cineastă de origine australiană Jane Campion.

Regăsim cu bucurie numele unui cineast român, chiar dacă nu în competiție. În cadrul Proiecțiilor speciale va fi văzut filmul omnibuz Les Ponts de Sarajevo, realizat sub direcția artistică a criticului de mare anvergură Jean-Michel Frodon (Le Monde, Les Cahiers du Ciné »ma). Cristi Puiu se află printre cei 13 cineaști «din toate orizonturile», solicitați să capteze, într-un scurtmetraj, »o privire» asupra orașului Sarajevo, nume cu rezonanță în istoria europeană a ultimului secol. Alături de el semnează, printre alții, Godard, Sergei Loznitsa, Kamen Kalev, Marc Recha, Ursula Meier.

Afișul festivalul 2014 îl onorează pe Marcello Mastroianni, cel din filmul lui Fellini Opt și jumătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel