Canicula istorică din Canada ar fi fost „imposibilă” într-o lume fără schimbări climatice
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Canicula istorică din Canada și Statele Unite ale Americii ar fi fost „imposibilă” într-o lume fără schimbări climatice, spun cercetătorii.

Valul de căldură care a fiert partea vestică a Canadei și Statelor Unite ale Americii la finalul lunii iunie era „practic imposibil” fără schimbările climatice, spun oamenii de știință citați de BBC. În studiul lor, o echipă de cercetători explică cum valul de caniculă care a provocat moartea a mai mulți oameni a fost un eveniment o dată la o mie de ani.

Chiar și cu aceste șanse mici de a se întâmpla, putem să ne așteptăm ca astfel de valuri de caniculă insuportabilă să devină mai dese fiindcă planeta noastră se încălzește din cauza schimbărilor climatice. Dacă oamenii nu ar fi influențat clima planetei atât de mult, evenimentul nefericit ar fi avut o șansă de 150 de ori mai mică să se întâmple.

Astfel, oamenii de știință se tem că încălzirea globală care este cauzată în special de arderea combustibililor fosili crește temperatura mai rapid decât pot prezice cercetările.

Temperaturile record sunt deja o obișnuință pentru cercetători

Experții au devenit deja obișnuiți cu căldurile care doboară recorduri în întreaga lume în ultimul timp. Chiar și așa, întrecerea unui record cu 4 grade Celsius deodată, așa cum s-a întâmplat în Canada, este un eveniment fără precedent istoric. Înainte de acest an, Canada înregistrase un maxim de 45 grade Celsius. Totuși, în ultimul val de caniculă din Lytton, British Columbia, s-au înregistrat 49,6 grade Celsius.

În întreaga regiune care cuprinde vestul Canadei, dar și statele americane Oregon și Washington, temperaturile din mai multe orașe au înregistrat cu mult peste 40 de grade Celsius.

Oamenii de știință au concluzinat că este vina schimbărilor climatice

De la începutul caniculei istorice, locuitorii din zonă au dat vina pe schimbările climatice pentru natura extremă și neobișnuită a evenimentului. Acum, oamenii de știință sunt de părere că șansele ca aceste canicule să aibă loc fără intervenția omului sunt practic inexistente.

„Am concluzionat că acest eveniment care se întâmplă o dată la o mie de ani ar fi fost de cel puțin 150 de ori mai puțin probabil în trecut”, a transmis autorul studiului, Sjoukje Philip, de la Institutul regal de meteorologie din Olanda. „Acest lucru s-ar întâmpla într-un climat fără intervenția omului, când temperaturile erau cu 1,2 grade Celsius mai mici decât acum. Canicula ar fi fost cu două grade Celsius mai blândă în trecut”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel