Data actualizării:
Data publicării:

Caniculă în România. Vor fi peste 42 de grade, în această săptămână. Elena Mateescu (ANM), actualizări de ultimă oră

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Vârful caniculei va fi atins în acaestă săptămână, când temperaturile resimtite vor ajunge la 42 de grade Celsius.

Întrebată, la Antena 3, unde vor fi resimțite aceste temperaturi de peste 42 de grade, Elena Mateescu a explicat:

"În Câmpia Română, mai precis în Lunca Dunării, acolo unde, la umbră, este posibil să consemnăm valori de temperaturi de până la 39 - posibil izolat 40 de grade. În condiţiile în care şi umezeala aerului este una ridicată, cu siguranţă vom vorbi de temperaturi resimţite de peste 42 de grade Celsius. În acelaşi timp, indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăși pragul critic de 80 de unități.

De altfel începând de mâine, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării - local caniculară cu disconfort termic ridicat şi indice temperatură-umezeală peste 80 de unități, în partea de vest, sud-vest, sud, sud-est al ţării.

Pe parcursul acestei săptămâni, temperaturile vor creşte progresiv, astfel încât, joi, este posibil să atingem vârful acestui episod. Vorbim însă şi de posibilitatea să consemnăm şi perioade de instabilitate atmosferică, pentru că temperaturile, în nord-vestul, centrul, nordul şi zona de munte vor mai coborî, mai ales jos şi vineri, când vom consemna şi averse torenţiale, gradul de instabilitate atmosferică fiind unul în creştere, astfel încât, în aceste regiuni, să vorbim şi de averse torenţiale, viteze la rafală de 35 de km/h, izolat peste 80 km/h, vijelii şi izolat căderi de grindină.

De duminică, din nou temperaturi în creştere şi, cu siguranţă, şi debutul săptămânii, posibil până la mijlocul săptămânii viitoare, în continuare temperaturile să caracterizeze o vreme caniculară în cea mai mare parte a ţării."

Vremea în București

Începând de astăzi, vremea va deveni caniculară, disconfortul termic se va accentua şi ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Maximele vor fi de 34...37 de grade şi minimele de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, iar îndeosebi marţi şi vineri după-amiaza vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel