Caniculă în București, evadare pe litoral? Gabriela Băncilă, ANM: Temperaturi foarte ridicate
În București, se anunță zile caniculare, dar și furtuni de vară.
Gabriela Băncilă, directoare în Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a vorbit, în cadrul interviului acordat DCNews, despre vremea pe litoral.
”Temperaturile, pe parcursul următoarelor zile, vor crește și pe litoral. Așteptăm temperaturi care să atingă în aer, vineri, 26 - 28 de grade, adică temperaturi foarte ridicate pentru zona litoralului, unde, în general, efectul moderator al apei mării își spune cuvântul și se înregistrează temperaturi mult mai agreabile în aer decât în zona continentală. Însă, acolo este un grad ridicat de umezeală și compensează. Temperatura apei mării va fi de 15 - 17 grade. În momentul de față, va mai crește puțin” a spus Gabriela Băncilă, avertizând asupra posibilității unui șoc termic, dată fiind apa mării rece.
Anterior, aceasta a spus că ”Astăzi și-n următoarele zile ne îndreptăm spre o ameliorare a vremii, dar asta nu înseamnă că vor lipsi fenomenele care pot deveni temporar periculoase pentru anumite zone, pentru anumite perioade de timp. Acest lucru înseamnă că gradul de instabilitate atmosferică pe parcursul zilei de astăzi și a zilelor următoare se apreciază, nu va mai fi atât de accentuat pe cât a fost la sfârșitul săptămânii trecute. Este foarte probabil ca-n următoarele zile, mai ales în orele după-amiezii și ale serii, să asistăm la apariția furtunilor de vară, care într-adevăr pot necesita, în funcție de manifestările respective, în anumite zone, emiterea unor atenționări Cod Galben și poate cel mult Portocaliu, pentru că situația pe care o apreciem a se întâmpla pe parcursul săptămânii ce urmează nu va mai fi la intensitatea a ceea ce s-a înregistrat în weekend.
Se mențin condițiilor formării norilor de furtună, în special în zonele de munte, în nord și nord-vest, iar aceste condiții sunt generate de creșterea diurnă a temperaturilor spre miezul zilei, asociate cu un grad suficient de ridicat de umezeală în aer încât să ducă la apariția acestor manifestări de instabilitate atmosferică.”
”Luna iunie este cea mai ploioasă în țara noastră” spune directorul din ANM, asta deși, la nivel de percepție, vara este însorită, cu vreme caldă sau călduroasă. ”Ei bine, nu este așa, este o percepție total greșită pentru că statistica arată că luna iunie este cea mai instabilă lună a anului în țara noastră, ceea ce înseamnă că zilele în care-și fac apariția furtunile, cu tunete și fulgere sau în care acționează sisteme frontale ce determină precipitații chiar abundente este un tipar de vreme specific sau normal pentru luna iunie. Este adevărat că temperaturile sunt în creștere și-n luna iunie pot fi înregistrate temperaturi de peste 35 de grade, pragul caniculei” a spus meteorologul, director în ANM. Citește aici mai mult
Vremea poate fi atât de instabilă vara, încât sunt posibile chiar și ninsori la munte.
”Data consemnată pentru cea mai târzie ninsoare în zona montană înaltă este undeva la sfârșitul lunii iulie. Data celei mai timpurii ninsori pentru aceeași zonă este consemnată la 1 august” a spus Gabriela Băncilă.
”Cu alte cuvinte, precipitațiile sub formă de ninsoare, statistic vorbind, pot să se întâmple în orice zi a anului, indiferent că vorbim despre mijlocul verii” spune directoarea din ANM. Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News