Caniculă în 7 județe. Săptămâna începe cu un nou cod portocaliu - val de căldură persistent şi disconfort termic ridicat
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Luni, şapte judeţe din România, alături de capitala Bucureşti, se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi prognozate între 35 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că valul de căldură persistă în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei și în zona continentală a Dobrogei, unde disconfortul termic va fi ridicat.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod galben și portocaliu, indicând un val de căldură persistent și un disconfort termic accentuat. Conform ANM, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, iar în unele zone se vor înregistra condiții de caniculă.

„Valul de căldură va persista în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum și în zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic se va menține ridicat, iar ITU va atinge pragul critic de 80 de unități. Izolat, va fi caniculă”, precizează ANM.

Zonele aflate sub avertizare

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și pentru municipiul București. În aceste zone, temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de zilele anterioare, vor continua să fie foarte ridicate, situându-se între 35 și 37 de grade. Temperaturile minime nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, creând astfel condiții de „noapte tropicală”.

„În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București, valul de căldură va persista, iar disconfortul termic se va menține accentuat. ITU va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă”, au mai adăugat meteorologii.

Recomandări pentru populație

În contextul acestor temperaturi extreme, autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, consumul crescut de lichide și evitarea băuturilor alcoolice sau a celor cu conținut ridicat de cofeină. De asemenea, se recomandă purtarea hainelor lejere și deschise la culoare și folosirea cremelor de protecție solară.

Este important ca populația să rămână informată și să respecte indicațiile autorităților pentru a preveni incidentele cauzate de temperaturile extreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel