Data publicării:

Candidatura Ursulei von der Leyen, subiect de discuție la un prânz găzduit de Comisia Europeană. ”Nu i s-a mișcat niciun mușchi de pe față”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
La un prânz găzduit de Comisia Europeană au avut loc discuții despre candidatura Ursulei von der Leyen.

În ultimele zile, când ambasadorii UE s-au întâlnit la prânz cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au avut o singură întrebare urgentă: ”plănuiește să candideze pentru realegere?”.

Mai mulți trimiși naționali au întrebat-o ”politicos” pe șefa executivului UE despre planurile sale la un prânz găzduit de Comisie, potrivit a doi diplomați care au cunoștință directă despre aceste schimburi.

În contextul în care șeful Consiliului European, Charles Michel, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru un post de deputat european, crește presiunea asupra Ursulei von der Leyen pentru a-și clarifica intențiile. În ciuda aluziilor la ceea ce ar putea face în timpul unui al doilea mandat, fostul ministru german al Apărării păstrează deocamdată tăcerea.

”Nu i s-a mișcat niciun mușchi de pe față”, a declarat unul dintre diplomați. Diplomatul, la fel ca și ceilalți citați, a beneficiat de protecția anonimatului pentru a vorbi.

Interesul Partidul Popular European

După cum a arătat conversația de la prânzul ambasadorilor, devine din ce în ce mai greu să eviți întrebările, mai ales având în vedere interesul din interiorul partidului său, Partidul Popular European, de a face o declarație oficială.

Decizia de a anunța o candidatură pentru realegere este dificilă pentru von der Leyen. De îndată ce își va declara candidatura, vor apărea întrebări dacă acționează în calitate de președinte al Comisiei sau în calitate de candidat. Deja, acțiunile sale mai politice, cum ar fi participarea la o conferință a grupului liberal Renew Europe în Franța, sunt analizate cu atenție pentru a vedea ce spun acestea despre intențiile sale de a candida.

Foto: Agerpres

După cum a relatat POLITICO, PPE a dat termen până la 21 februarie potențialilor Spitzenkandidaten, sau candidați principali, pentru a-și declara intențiile înainte de congresul partidului care va avea loc la București în perioada 6-9 martie, unde membrii vor vota asupra alegerii lor.

Președintele PPE, Manfred Weber, a declarat că von der Leyen ar fi o alegere de top pentru a fi candidatul principal al partidului.

Ursula nu este obligată să își anunțe intenția

Von der Leyen nu are nicio obligație legală de a anunța că intenționează să candideze la funcția de candidat principal al PPE pentru a deveni următorul președinte al Comisiei. În conformitate cu un proces convenit de partidele politice din UE, dar nu și de șefii de stat și de guvern, candidatul principal al formațiunii politice care obține cel mai mare număr de voturi la alegerile pentru Parlamentul European ar trebui să fie alegerea implicită pentru următorul șef al executivului UE.

Foto: Agerpres

Ursula von der Leyden, care a fost numită de liderii UE și confirmată de Parlamentul European fără să fi candidat la alegerile din 2019 la nivelul UE, s-a confruntat cu criticile potrivit cărora îi lipsește ”legitimitatea democratică”.

”Cred că suferim de percepția unui deficit democratic”, a declarat Cristiano Sebastiani, responsabil al sindicatului Renouveau et Democratie, care reprezintă personalul Comisiei.

Întrebări din interiorul Comisiei Europene

Pe lângă ambasadorii și agenții de partid, întrebările vin din interiorul Comisiei: ”întreaga instituție își pune această întrebare”, a adăugat Sebastiani, referindu-se la planurile lui von der Leyen de a candida pentru realegere.

Dacă va decide să candideze, nu va trebui să demisioneze din funcția de președinte al Comisiei sau să își ia un concediu, conform normelor interne actualizate ultima dată în 2018 pentru a permite comisarilor să își păstreze posturile în timp ce fac campanie pentru un post în UE.

Foto: Agerpres

Von der Leyen, la fel ca alți comisari care candidează, s-ar confrunta cu o examinare intensă pentru a se stabili dacă acționează în calitate de președinte al Comisiei sau de candidat, din ziua în care va spune că dorește să fie realeasă. Conform normelor Comisiei, activitățile de campanie trebuie să fie clar separate de activitățile oficiale și resursele executivului UE nu pot fi folosite pentru campanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel