Urmărește emisiunea live
Candidatul favorit la postul de premier al Marii Britanii, acuzat de „analfabetism economic”, înainte de votul final
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Partidele de opoziție l-au acuzat pe Rishi Sunak de „analfabetism economic” și de lipsă de seriozitate cu privire la urgența climatică, după ce acesta a anunțat un plan ca Marea Britanie să devină independentă energetic, îngreunând în același timp utilizarea energiei eoliene.

Înainte de cel de-al cincilea (și ultimul) tur al votului deputaților pentru conducerea partidului conservator de miercuri, fostul cancelar a stabilit ceea ce el a numit o „strategie de suveranitate energetică”, menită să obțină independența energetică a Marii Britanii până în 2045 cel târziu.

Dar, în același anunț, Sunak a promis că, în calitate de prim-ministru, va îngreuna construirea de parcuri eoliene pe uscat, în Anglia.

Miniștrii au luat în considerare o relaxare a regulilor de planificare pentru percurile eoliene de pe uscat, care au fost înăsprite sub guvernul lui David Cameron în 2014, ca urmare a presiunilor din partea activiștilor conservatori. Măsură este susținută, în continuare, de un număr de parlamentari conservatori.

Schimbarea din 2014 a necesitat mai multe consultări locale și a acționat ca o oprire de facto a noilor dezvoltări din Anglia. Regulile variază de la un stat la altul.

Posibila relaxare a fost potențial parte a unui plan de independență energetică, dezvăluit în aprilie, care a optat să nu schimbe regulile de planificare, dar care a propus ca executivul să ofere comunităților facturi de energie electrică mai ieftine în schimbul acordului lor pentru parcurile eoliene.

Dar anunțul de miercuri, făcut de campania lui Sunak, propunea, potrivit The Guardian: 

„În recunoaștere a suferinței și a perturbărilor pe care parcurile eoliene pe uscat le pot provoca adesea, Rishi a promis, de asemenea, că va anula planurile de relaxare a interdicției parcurilor eoliene pe uscat în Anglia, oferind siguranță comunităților rurale”.

În schimb, el ar pune în lege obiectivul de independență energetică pentru 2045 și va scinda Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială, creând un nou secretariat de stat pentru suveranitatea energetică.

Sunak a spus: „Energia eoliană va fi o parte importantă a strategiei noastre, dar vreau să reasigur comunitățile că, în calitate de prim-ministru, voi renunța la planurile de relaxare a interdicției eoliene de pe uscat în Anglia, concentrându-mă în schimb pe construirea mai multor turbine în larg.”

Ed Miliband, secretarul din umbră pentru schimbările climatice, a declarat: „În timp ce Marea Britanie se află într-un val de căldură fără precedent, Rishi Sunak dorește să mențină interdicția energiei eoliene de pe uscat, afișând dovezi de analfabetism economic și dezarmare economică unilaterală, în lupta împotriva crizei climatice.”

„Oricine cu opinii atât de periculoase nu este un candidat serios pentru funcții înalte. Dar aceasta este realitatea: o cursă de conducere conservatoare, în care candidații s-au implicat în negare „fanteziei” climatice care va duce la facturi mai mari la energie, va deteriora securitatea noastră și va împovăra generațiile viitoare cu fenomene meteorologice extreme.”

Wera Hobhouse, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat pentru schimbările climatice și energie, a declarat: 

„La doar o zi după cea mai fierbinte zi din Marea Britanie și cu facturile de energie în creștere, Rishi Sunak a demonstrat că se situează complet în afara realității.

Orice presupusă strategie de securitate energetică fără eolian pe uscat pur și simplu nu are sens. Planul este în contradicție cu orice plan de securitate energetică și alege să ignore schimbările climatice. Acest plan nu numai că zboară în fața securității energetice, dar înțelege complet greșit schimbările climatice și efectele sale teribile.

Santioanele eoliene de pe uscat pot fi puse în funcțiune, oferind energie curată la costuri reduse pentru plătitorii de facturi, în aproximativ un an. Nu numai că Rishi Sunak nu reușește să înțeleagă schimbările climatice, dar exclude un instrument cheie de reduce a facturilor de energie ale oamenilor.”

Primarul Londrei: Din cauza căldurii excesive, „iarba din oraș se transformă în fân”

Primarul Londrei, Sadiq Khan, avertizează că „iarba se transformă în fân”, pe măsură ce temperaturile scad și întreruperea călătoriilor în Marea Britanie continuă.

Serviciul de pompieri din Londra s-a confruntat marți cu cea mai aglomerată zi de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce incendiile au făcut ravagii în Marea Britanie, pe fondul temperaturilor exagerat de mari.

Temperaturile au scăzut dramatic miercuri, dar erau de așteptat alte întreruperi de călătorie, deoarece au fost efectuate reparații la rețelele rutiere și feroviare și la aeroporturi. Averse abundente și furtuni au fost prognozate să lovească anumite părți ale țării, provocând potențial inundații localizate.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a avertizat pe londonezi să nu facă grătare și să aibă grijă cu sticlele în zonele publice, unde iarba rămâne uscată după ce temperaturile au depășit 40C în Marea Britanie, pentru prima dată în istoria țării. Soarele care strălucește prin sticle poate provoca un incendiu.

Khan a spus că serviciul de pompieri se așteaptă, de obicei, la 500 de apeluri într-o zi plină, dar a primit mai mult de 2.600 de apeluri marți, când mai mult de o duzină de incendii răvășeau orașul simultan.

Pompierii din Londra, Leicestershire și South Yorkshire au declarat marți incidente majore, deoarece incendiile au distrus afaceri, case, școli și biserici.

Khan a spus că a vorbit miercuri dimineață cu comisarul pompierilor, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul de noi incendii.

„Iarba este ca fânul, ceea ce înseamnă că este mai ușor să ia foc. Odată ce ia foc, se răspândește incredibil de rapid, ca incendiile de vegetație, așa cum vezi în filme sau în incendiile din California și părți ale Franței”, a declarat el pentru programul Today de la BBC Radio 4.

„Acum este incontestabil că vremea cu care ne-am confruntat în orașul nostru și în țara noastră în ultimele zile este o consecință directă a schimbărilor climatice”, a spus el. „Ar trebui să ne confruntăm cu consecințele adaptărilor la schimbările climatice.”

Șaisprezece pompieri au fost răniți în lupta împotriva incendiilor din Londra în cea mai caldă zi, doi fiind internați la spital, potrivit comisarului asistent al pompierilor din Londra, Jonathan Smith, notează The Guardian.

Rezidenţii din zonele Penteli, Nea Penteli, Drafi, Daou, Dioni şi Kallitechnioupoli au primit mesaje de alertă de la 112 prin care li se cerea să respecte instrucţiunile pompierilor. 

Incendiile sunt întreţinute şi de vânturile puternice din zonă, mai arată sursa citată. De altfel, Observatorul Naţional din Atena a fost evacuat, anunţă unul dintre cercetători, deoarece "incendiul de vegetaţie a scăpat de sub control". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel