Data publicării:

Candidații la șefia UE pentru climă câștigă sprijinul parlamentarilor

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik
Comisia de mediu a Parlamentului European l-a susținut miercuri pe fostul ministru olandez de externe Wopke Hoekstra pentru a fi următorul șef al politicii privind schimbările climatice al UE, după ce parlamentarii au câștigat promisiuni suplimentare din partea lui de a consolida măsurile ecologice, informează Reuters.  

Hoekstra și Maros Sefcovic, care sunt nominalizați pentru a conduce Pactul verde european, au obținut aprobarea a cel puțin două treimi din comitet.

Președintele comisiei, Pascal Canfin, a declarat că parlamentarii au căutat „un angajament clar de a continua în aplicare Pactul Verde”, referindu-se la politica generală a Europei în domeniul climatului și mediului.

Parlamenterii au câștigat suficient, dar nu tot, din ceea ce și-au dorit, a adăugat Canfin.

Hoekstra ar urma să fie responsabil cu politicile referitoare la schimbările climatice, în timp ce Šefčovič ar urma să coordoneze toate politicile generale ecologice - climă, energie, transport, agricultură și mediu.

Candidații nu au reușit să treacă de audierea parlamentară de la începutul acestei săptămâni, dar i-au convins pe parlamentari după ce Hoekstra și-a făcut angajamente suplimentare, inclusiv să dezvăluie câți bani sunt cheltuiți din UE pentru subvențiile pentru combustibilii fosili și să adopte o linie mai fermă la discuțiile ONU privind eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Într-un document dat parlamentarilor miercuri, Sefcovic a promis, de asemenea, noi limite ale UE privind bunăstarea animalelor în acest an, după ce unii parlamentari au acuzat Bruxelles-ul că încearcă să renunțe la reguli în liniște.

Cu toate acestea, el nu a reușit să spună dacă și când Bruxelles-ul va implementa restricțiile promise privind substanțele chimice periculoase - sugerând că acestea vor fi amânate cel puțin până după alegerile europene de anul viitor, în iunie.

Acest lucru i-a mulțumit pe unii parlamentari de centru-dreapta care au spus că susțin măsurile climatice ambițioase, dar s-au temut că adăugarea de măsuri suplimentare în materie de natură ar putea suprasolicita industriile.

„Uneori există un compromis”, a spus deputatul german Peter Liese.

Candidații au încă nevoie de aprobarea oficială din partea unei majorități a Parlamentului UE în plen - într-un vot de joi despre care unii parlamentari au spus că este probabil să fie aprobat, având în vedere comisiei.

Agenda ecologică a Europei se confruntă cu o respingere politică sporită , unele guverne și parlamentari rezistând propunerilor care cresc costurile pentru alegători.

Noii șefi trebuie să meargă pe o frânghie politică între aceste preocupări și cererile parlamentarilor pentru acțiuni urgente pentru a reduce emisiile de CO2 care alimentează vremea extremă dezastruoasă.

Hoekstra a promis că va încerca să se asigure că UE își stabilește obiectivul de a-și reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 90% până în 2040 și va face eforturi la summitul ONU COP28 privind schimbările climatice din noiembrie pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili.

Acest lucru ar pune Europa în dezacord cu națiunile producătoare de petrol și gaze care doresc să folosească tehnologii pentru a „reduce” emisiile provenite din arderea combustibililor fosili, în loc să încheie utilizarea combustibililor în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel