Candidaţi pentru posturi de ambasadori, printre care Andrei Muraru şi George Maior, aviz favorabil în comisiile din Parlament
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Candidaţi pentru posturi de ambasadori, printre care Andrei Muraru şi George Maior, aviz favorabil în comisiile din Parlament
Candidaţi pentru posturi de ambasadori, printre care Andrei Muraru şi George Maior, aviz favorabil în comisiile din Parlament
Şase candidaţi pentru posturi de ambasadori, printre care Andrei Muraru - propus pentru Statele Unite ale Americii şi George Maior - propus pentru Iordania, au fost avizaţi favorabil, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate reunite. 

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a afirmat vă audierile au fost 'în acelaşi regim de profesionalism, de sobrietate'. 'Au fost şi momente în care s-au adresat întrebări mai provocatoare, dar în cadrul unor audieri pe care nişte comisii parlamentare care se respectă (le ţin - n.r.) avem şi astfel de situaţii', a precizat el.

Potrivit lui Corlăţean, au fost 'prestaţii bune, prestaţii solide ale ambasadorilor propuşi, cu avize favorabile, cu misiuni importante, cu destinaţii importante'.

Andrei Muraru, propus ambasador al României în Statele Unite ale Americii, ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, iar George Maior este diplomat de carieră şi a fost, în perioada 2015 - 2021, ambasador al României în Statele Unite ale Americii.

George Maior a fost audiat prin mijloace audio-video, la fel şi Cezar Armeanu - propus ambasador al României în Republica Coreea. Cezar Armeanu a fost, din 2017 şi până în 2021, ambasador al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză. Au fost audiaţi, de asemenea, pentru acreditarea în calitate de ambasadori:

Răduţa-Dana Matache - propusă pentru Republica Filipine, Alexandrina-Livia Rusu - pentru Marele Ducat al Luxemburgului şi Elena Şerbănescu - pentru Tunisia. Răduţa-Dana Matache este diplomat de carieră şi este ministru-plenipotenţiar în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie.

Alexandrina-Livia Rusu a lucrat, din 2017 şi până în prezent, la Misiunea Permanentă a României la Viena, iar Elena Şerbănescu a fost, din 2012 şi până în prezent, şeful Direcţiei juridic, legislativ şi contencios din Centrala MAE.

Săptămânile trecute, senatorii şi deputaţii din comisiile de specialitate au audiat, în trei şedinţe, şi au acordat avize favorabile pentru 19 candidaţi pentru posturi de ambasador. Comisiile parlamentare de specialitate au finalizat, miercuri, audierile celor 25 de candidaţi pentru poziţia de ambasador, solicitate de MAE, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis, propunerile fiind transmise Parlamentului pe 4 martie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel