Când vor scădea dobânzile. Dan Suciu (BNR), anunț pentru români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat când ar urma să scadă dobânzile, având în vedere că rata inflației este mai mică față de luna precedentă.

Produsele din carne, brânzeturile, medicamentele şi detergenţii s-au scumpit cel mai mult, în ultima lună. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, inflaţia a fost de 7,2% în luna februarie, faţă de 7,4% în ianuarie.

Cumpărăm produse mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi plătim mai mult şi pentru servicii. Pentru produsele din carne plătim cu aproape 8% mai mult faţă de februarie 2023. Şi peştele este mai scump, dar şi brânzeturile. Legumele şi fructele s-au scumpit şi ele. De exemplu, preţul conservelor de fructe a crescut cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La detergenţi, vorbim de o scumpire de 23%, faţă de februarie 2023. Şi articolele de igienă, cosmeticele şi medicamentele sunt mai scumpe şi plătim mai mult şi pentru servicii - cu 11%.

Însă, faţă de luna ianuarie 2024, rata inflaţiei a scăzut - de la 7,4% la 7,2% acum.

Când vor scădea dobânzile


"Aşteptăm să avem o evoluţie constantă în scădere şi consistentă. Este important că am intrat pe o tendinţă descendentă a inflaţiei, este foarte important, dar în lunile de iarnă, am văzut întotdeauna, există o tendinţă inflaţionistă mai puternică. Luna februarie a fost una mai complicată - am avut şi o presiune pe combustibili. (...)

Este important să avem o consolidare a scăderii inflaţiei sub 7% şi cred că acest lucru se va întâmpla în lunile care vin. Este important să vedem această consolidare. Ne va ajuta şi primăvara, când preţurile produselor alimentare vor fi mai scăzute - apar produsele alimentare locale. Una peste alta, nu ştiu dacă a venit momentul, dar cu siguranţă în primăvara lucrurile se vor îndrepta spre acel moment în care decizia de politica monetară poate fi una de reducere a dobânzii", a explicat Dan Suciu, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel