Data publicării:
Când vor primi românii pensiile mărite cu inflația. Ministrul Budăi, anunț
Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus când vor primi românii pensiile majorate.
"Rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aia în legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021 care era mult mai mică decât ce este acum. Nu vreau să intru în cifre, pentru că nu vom face acest lucru. Nu vom merge pe o majorare mai mică. Vom încerca și facem extrem de multe simulări să vedem cum ne descurcăm și cum ne așezăm și cu siguranță va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023", a declarat Marius Budăi, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.
"E foarte greu să lucrezi ca PSD-ist..."
"Noi, acum, din păcate, suntem într-o situație și, atenție, nu spun o situație grea ca să scuz ceva. Nu! Suntem într-o situație în care suntem puşi în postura să facem ceva ce noi am fi vrut să facem altfel. Adică, în loc să creștem puterea de cumpărare, acum trebuie să luăm extrem de multe măsuri, să aplicăm extrem de multe măsuri să apărăm puterea de cumpărare. E foarte greu să lucrezi ca PSD-ist când tot timpul ai fost cu gândul la oameni, să le crești puterea de cumpărare și acum să faci eforturi să le aperi puterea de cumpărare", a mai declarat ministrul Muncii.
"Am solicitat coaliției și Ministerului de Finanțe, la rectificare, sume suplimentare. Am primit o sumă mare și justific ce voi face cu această sumă. În primul și în primul rând suntem acoperiți, plătim pensii, alocații, tot ce avem, n-avem discuții", a precizat Marius Budăi.
Citește și:
Pensiile speciale și schimbarea Constituției! Renate Weber: De fapt, e nevoie doar de o bază de calcul / video
Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost întrebată de jurnalistul Val Vâlcu despre pensiile speciale, cu precădere pensiile magistraților care, în unele cazuri, ajung la niște sume colosale:
"Curtea Constituțională e considerată o bună scuză. Zice: Domn’le, nu putem modifica pensiile speciale, că nu ne lasă CCR“, a punctat Val Vâlcu.
"Dar asta nu e adevărat, pentru că ... ultima modificare pe care au făcut-o în Parlament nu am atacat-o la CCR, pentru că am zis că în decizia pe care a dat-o Curtea Constituțională la finalul anului 2019 a spus foarte clar: Nu vă puteți atinge de pensiile magistraților, pentru că doar acelea sunt ocrotite constituțional. Pentru restul, însă, implicit era clar că e o chestiune de voință politică.“, a spus Renate Weber.
"Și de ce există două categorii de cetățeni, magistrații și ceilalți?“, a întrebat Val Vâlcu.
"Pentru că magistrații, ca profesie pe care o exercită, au un număr de incompatibilități pe care oricine altcineva nu-l are“, a spus Avocatul Poporului.
"Armata, de pildă“, a precizat Val Vâlcu.
"Armata, de aceea are pensiile de serviciu! Armata le are pentru că nici cei de la armata, o perioadă de timp, nu pot să facă niște lucruri. Dar aici era vorba de pensiile celor din politică, de la nivel central, de la nivel local. Noi nu le-am atacat, ci le-au atacat ei în instanțele de judecată. Pe baza acelei probleme de procedură, câștigă în instanță și asta e“, a spus Renate Weber. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News