Data publicării:
Când vor începe violențele în Piața Victoriei?
Analistul Bogdan Chirieac a făcut o amplă analiză a fenomenului "occupy", sub care se desfășoară protestele din România. Analistul enumeră toate fazele și face o comparație cu fenomenele de acest gen care au avut loc în diverse zone din lume. Iată analiza lui Bogdan Chirieac:
Fenomenul "Occupy" a început la New York, pe 17 septembrie 2011, în parcul Zuccotti. S-a încheiat 37 de zile mai târziu, după decizia Curții Supreme a statului New York și intervenția Gărzii Naționale. Occupy s-a răspândit apoi în toată lumea. În principal, Occupy este o formă de rezistență în faţa sistemului. Mobilizarea și leadership-ul se fac prin rețelele de socializare.
Fenomenul Piața Victoriei are toate caracteristicile Occupy. Pretextul pentru care oamenii au ieșit în stradă nu are relevanță. Poate fi vorba despre lupta împotriva corupției, drepturile LGBT, încălzirea globală. Există patru faze ale Occupy. În limba engleză ele au prescurtarea WUNC.
W - de la cuvântul din limba engleză worthiness - importanță în cazul de față. Este important să ieșim pentru a ne apăra o idee, o valoare.
U - Unity - unitate. Atât în Piața Victoriei, cât și la Palatul Cotroceni, oamenii se simt uniți unii cu alții. Împreună se sprijină, fiindcă se simt mai puternici umăr la umăr.
N - Numbers - numere. Numărul celor ce participă la protest este esențial: 10.000, 100.000, 1.000.000.
C - Commitment - determinare. Este faza acută, în care se ajunge la îndârjire, când o simplă petardă poate provoca ravagii. Este ceea ce s-a întâmplat în Piața Maidan din Kiev.
Experții care studiază acest fenomen planetar, care aduce în stradă mulți oameni educați și de bună credință, au criterii după care pot evalua când și încotro o va lua Mișcarea.
Analiza ne arată ca Piața Victoriei și Palatul Cotroceni au ajuns în etapa a treia, la N. Tragicul l-a constituit amânarea Legii Bugetului de către președintele Iohannis. Întâmplarea s-a petrecut la ora 12, după ce, în dimineața zilei de 14 februarie, la orele 9 și respectiv 9.45, premierul Grindeanu a fost vizitat de ambasadorul Germaniei și de cel al Franței. Chiar dacă premierul Grindeanu a vorbit cu cei doi ambasadori despre venirea primăverii, opinia publică va face legătura între vizita reprezentanților celor două mari puteri europene și decizia lui Iohannis. Concluzia e simplă, Europa e cu președintele Iohannis, PSD-ul e imaginea corupției și, eventual, a Rusiei. Doar în Piață aceasta idee s-a vehiculat deja din primele zile ale protestului! PDS-ul nu poate guverna în acest moment, nu-și poate face programul de guvernare. Instinctiv aproape, PSD-ul nu reacționează și continuă să încaseze de la Sistem și președintele Iohannis, pentru a nu provoca emoție suplimentară și a duce lucrurile către o zonă de violență. Am spus cumva zona de violenţă? Experții numesc asta faza 4, adică Commitment - determinare, îndârjire.
A fost faza în care a început dezmembrarea Ucrainei. Sutele de mii de oameni, adunați în piețele din Kiev, au fost zgândăriți de lunetiștii lui Putin. Pur și simplu, aceștia au deschis focul, de pe acoperișuri, asupra unor ținte bine determinate. Ce a urmat a fost un război civil soldat deja cu zeci de mii de victime.
Ucraina este un caz extrem. Cred cu putere ca nu există nicio asemănare între Ucraina și România. Ucraina a fost un stat artificial creat în fosta URSS, prin înglobarea de teritorii și populații, în principal din Rusia, dar și din statele vecine, inclusiv din România. La frontiera de est a URSS, Ucraina s-a vrut a fi un uriaș tampon în faţa Europei. Așa învățase Stalin, din atacul lui Hitler, în al Doilea Război Mondial. În mai multe state occidentale - e adevărat, prospere și cu democrații consolidate - fenomenul Occupy a produs căderi de guverne, mari tensiuni economice și sociale. Mai degrabă, România se îndreaptă în această direcție.
În acest moment, România are o singură șansă să scape din strânsoarea în care a fost băgată: compromiterea fenomenului Occupy. Occupy presupune mase mari de oameni, în același loc, în același timp, pentru multă vreme. În Piața Taksim din Istanbul, lumea a ieșit pentru a nu se construi un mall într-un parc, și au ieșit cu milioanele. Rezultatul a fost o încercare de lovitură de stat și așezarea lui Erdogan pe post de sultan. Probabil că și președintele Iohannis dorește să devină un rege neîncoronat. Compromiterea Occupy nu o pot face serviciile, jandarmii sau politicienii. Ea se poate face doar prin absența fazei 4, C - Commitment. Cu alte cuvinte, să se plictisească românii de proteste. Șansele sunt însă mici, vor spune cei de pe Facebook. Să ne gândim, totuși, că România, sau mai bine zis modul său de viață, are resurse inepuizabile: țara noastră a reușit să compromită comunismul și apoi democrația de tip liberal. Am reușit să compromitem modele de lucru, parlamente, servicii, multinaţionale, relații externe. Nu poate fi atât de greu să vină de hac şi fenomenului Occupy...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News