Data publicării:

Când va renunța România la schimbarea orei de vară. Mureșan: Nu s-au putut pune de acord. În PE a existat o majoritate

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a vorbit despre decizia de renunțare la schimbarea orei de vară sau de iarnă.

Schimbarea orei de vară sau de iarnă poate reprezenta o problemă pentru anumite categorii de persoane, motiv pentru care la nivelul Uniunii Europene (UE) s-a pus în discuție renunțarea la aceste modificări, însă totul a rămas neschimbat, asta deși un sondaj realizat la în acest sens în spațiul comunitar arăta o dorință de renunțare la schimbarea orei. Mai mult decât atât, Comisia Europeană (CE), pe baza sondajului, a propus renunțarea la schimbarea orei și le-a transmis țărilor din UE ca până în aprilie 2020 fiecare stat membru să decidă pe ce oră va rămâne, pe cea de iarnă, care este ora standard, sau pe cea de vară.

Am ajuns în 2024 și încă mai trecem la ora de vară, iar europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat de ce nu s-a putut încă lua o decizie în acest sens, deși populația s-a decis, potrivit sondajelor realizate în urmă cu mai mulți ani.

”Există avantaje ale trecerii de la ora de vară la ora de iarnă și invers. De exemplu reducerea consumului de energie, fiindcă oamenii rămân mai mult treji, folosesc mai mută energie iarna, pe programul de iarnă. Există însă și avantaje de a nu schimba ora, în primul rând pentru sănătatea noastră, corpul nu mai trebuie să se ajusteze cu o oră de la ora de vară și ora de iarnă. Deci există argumente pro și contra.

Comisia Europeană a făcut o propunere, de a nu mai schimba ora. După care cele 27 de state membre ale UE au dezbătut această propunere și nu s-au putut pune de acord, de aceea nu s-a întâmplat nimic, nu s-a efectuat nicio schimbare, de aceea rămânem pe ora de iarnă și ora de vară și cred că o să rămânem așa pe mai mult timp de acum încolo, în România și în toată Uniunea Europeană.

Cele 27 de state nu s-au putut pune de acord, unele doreau să nu mai facem schimbarea și să rămânem tot anul pe ora de iarnă, unele doreau să nu mai facem schimbarea și să rămânem tot anul pe ora de vară și unele și-au dorit să facem schimbarea. Nu s-au putut înțelege, așa că lucrurile rămân cum sunt”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, la Digi 24.

Mureșan: Mitul este că Bruxelles-ul decide împotriva voinței noastre

Cât privește sondajul realizat la nivelul UE, potrivit căruia mai bine de 80% dintre respondenți erau în favoarea renunțării la schimbarea orei de vară, europarlamentarul a afirmat că ”mitul este că Bruxelles-ul decide împotriva voinței noastre, însă realitatea este că Bruxelles-ul nu decide niciodată împotriva voinței statelor membre.

Ce vreau să spun este următorul lucru: Comisia Europeană a făcut un sondaj, mulți oameni au spus că nu vor să mai trecem de la ora de iarnă la ora de vară și invers, CE a făcut o propunere în acest sens, însă guvernele statelor membre nu s-au putut pune de acord și UE nu decide și nu poate decide niciodată nimic împotriva țărilor membre, fiindcă deciziile la nivelul UE sunt luate în Parlamentul European de o majoritate, iar noi, în Parlamentul European am spus că am dori să nu se mai facă această trecere.

În PE a existat o majoritate, însă guvernele statelor membre au blocat acest lucru, deci iată că UE voia să facă, potrivit voinței statelor membre, însă guvernele s-au opus, iar lucrurile rămână la fel”, a mai spus europarlamentarul, subliniind că discuția se poate relua, dar numai dacă guvernele țărilor din blocul comunitar doresc acest lucru. ”UE este mereu pregătită să facă ceea ce doresc oamenii, dar trebuie să fie și voință la nivelul guvernelor.

UE decide acele lucruri mari, de ansamblu, dar dacă ceva este mic, specific de la țară la țară, atunci este decis la nivel național. UE nu trebuie să decidă întotdeauna, despre tot.

A făcut o propunere, dar dacă guvernele nu doresc acest lucru și nu doresc să rămânem tot anul la ora de vară sau de iarnă, atunci rămânem cu această schimbare. Dar dacă guvernele doresc să modificăm lucrurile și să rămânem tot anul cu aceeași oră, UE va rediscuta această propunere”, a mai spus europarlamentarul.

Citește și: Psihologul Radu Leca, despre schimbarea orei de vară: Are legătură cu jocurile de la bursă 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel