Urmărește emisiunea live
Când trecem la ora de iarnă 2022: Cum se schimbă ora
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels/ Când trecem la ora de iarna 2022
foto pexels/ Când trecem la ora de iarna 2022
În ciuda temperaturilor ridicate, vara a trecut și, odată ce intrăm în a doua lună a toamnei, ne apropiem tot mai mult de iarnă. 

De fapt, în a doua lună a toamnei trecem la ora de iarnă, dând ceasurile înapoi, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. Ora de vară se aplică pe scară largă în lume. În schimb, cea de iarnă devine, pe an ce trece, tot mai rară. În Uniunea Europeană a existat o dezbatere cu privire la schimbarea orei, dorindu-se, în mare parte, renunțarea la acest demers. România nu și-a exprimat poziția oficială atunci, arătau informațiile de la Bruxelles oferite DCNews. 

Când se schimbă ora și trecem la ora de iarnă în toamna lui 2022

Revenirea la ora de iarnă se va face în 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. 

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii. Fenomenul nu este cauzat de schimbarea orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi şi şosele.

Schimbarea orei aduce și problemele de sănătate

”Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare. De aceea, unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru. 

Cei mai afectați de schimbarea orei sunt cei cu probleme de sănătate, care pot resimți efecte mai serioase, în principal cei care suferă de depresie sau probleme cardiace. Pentru ei, există chiar risc de sinucidere, atac de cord.

Medicul Tudor Ciuhodaru a subliniat, în trecut, că efectele schimbării orei sunt:

1. Creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;

2. Creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psiho-emoționale.

Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară, conform acestuia. 

Iar problema e cu atât mai gravă cu cât ne putem confrunta și cu astenia de toamnă. 

”Astenia de toamnă există ca şi cea de primăvară. Încep fenomene uşoare de depresie şi nu mai avem chef de nimic. Scade capacitatea intelectuală, scade şi posibilitatea de conectare cu cei din jur. Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta este astenia de toamnă” spune neurologul Vlad Ciurea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel