Când se va stabiliza evoluția COVID. Valeriu Gheorghiță: Atenție! Nu trebuie să credem că va fi istorie
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că până la venirea verii evoluția COVID se va stabiliza.
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a declarat, la un post TV, că numărul de infectări cu COVID se vor echilibra în primăvară, dar că asta nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos.
”Imunitatea după boală ca imunitatea după vaccinare, din nefericire pentru noi, nu e de lungă durată. S-ar putea să avem o perioadă de câteva luni, o perioadă de acalmie și de instabilitate epidemiologică, însă vor fi întotdeauna zone fierbinți, zone roșii la nivel global în care există o circulație crescută a virusului de unde se pot selecta noi variante virale selectate și care s-ar putea iarăși să reconfigureze iarăși evoluția traseului epidemiologic. Din acest motiv, faptul că situația epidemiolgică se va stabiliza, fără doar și poate către vară, luna aprilie-mai și începutul verii, ea nu trebuie să ne facă să credem că acest virus este istorie. Nu”, afirmă medicul Gheorghiță la B1 TV.
Întrebat cum ar trebui să ne comportăm în respectiva situație, medicul amintește că ar fi bine să ne gândim la o abordare personalizată.
”Când începe să crească transmiterea comunitară trebuie să am aceste acțiuni la nivel micro, o abordare personalizată dacă vreți... Sper ca până la acel moment să avem niște teste de anticorpi prin care să știm care e gradul de corelație, adică valoarea anticorpilor cu protecția și atunci să știu, mai merită, mai îmi fac o doză de vaccin, nu îmi mai fac o doză de vaccin, ce tip de vaccin îmi fac, mă testez dacă vreau să vizitez părinții, bunicii. Deci, vorbim mai mult de o abordare personalizată, de niște recomandări general valabile cum ar fi purtarea măștii în perioadele de transmitere intensă a virusului care ne va proteja nu doar pentru SARS Co-V2, ci și pentru gripă”, apreciază Valeriu Gheorghiță.
Marți, 1 februarie, s-a înregistrat un nou record zilnic de infectări - 40.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Oficialii au mai anunțat și 97 decese, dintre care două decese anterioare, în bilanțul COVID zilnic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News