Când se va opri creşterea preţurilor. Câciu: Este destul de dur. Risc mare dacă nu umblă nimeni la cauze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Economistul Adrian Câciu a vorbit la DC NEWS despre orizontul stăvilirii creșterii prețurilor la carburanți, energie și, în general, la produsele de consum.

„Vom asista la o temperare a inflației undeva la finalul anului 2022 și într-un orizont de 4%-4,5%. Este destul de dur și are în componență elementele structurale pe care noi le avem în inflație, dar are și aceste componente conjuncturale care nu se vor opri din manifestare.

Chiar dacă prețurile la energie au fost plafonate temporar, după cum vedeți nimeni nu face nimic și nu gândește o strategie de reechilibrare a producției de energie sau de restructurare a cauzelor care au dus la explozia prețurilor. În momentul acesta avem doar plafonarea și câteva compensări pentru a nu mai simți atât de dur în facturi prețul energiei”, a transmis Câciu, pentru DC NEWS.

Nu rezolvă nimeni problema de la rădăcini

„Dar nu umblă nimeni la cauzele structurale care ne-au adus aici, prețurile nu au apărut de nicăieri ca să zic așa. A fost o explozie care a avut niște cauze. Prima cauză a fost specula. A fost vreo măsură? Intrăm să discutăm cu furnizorii sau cu speculatorii să vedem de ce s-a făcut specula aceasta, o taxăm dacă n-are motiv, o temperăm dacă are justificare. Îi compensăm dacă este cazul acesta”, mai spune economistul.

„În al doilea rând, cu producția de energie stăm bine? Nu suntem echilibrați, o spune toată lumea. Avem un decalaj foarte mare pe producția de gaze, pierdem foarte mult că nu vrem să exploatăm gaze din Marea Neagră. Și pe producția de energie electrică, Hidroelectrica nu are investiții. Are multe hidrocentrale care nu sunt operaționale. Un exemplu este faptul că Hidroelectrica spune că are un parc electric instalat de 7.600 MW. Operaționali sunt doar 3.000 MW, unde sunt ceilalți 4.600 MW? Acolo trebuie intrat și făcută o analiză. Trebuie dat drumul la energie unde se poate, iar unde mai trebuie investit, trebuie investit”, a adăugat Adrian Câciu.

Trebuie făcute echilibrări. În caz contrar, ne putem trezi cu prețuri și mai mari în loc de rezolvarea situației

„Dacă nu faci echilibrări între sistem și echilibrările structurale nu vei putea tempera prețurile pe termen mediu și lung. Atunci riști să te trezești cu prețuri chiar mai mari decât ai avut la început”, a conchis analistul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel