Când se face reorganizarea teritorială a României. Legea actuală nu permite, semnal din Guvern
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto Google Maps, Captură
Foto Google Maps, Captură
Reorganizarea teritorială rămâne un subiect extrem de dificil pentru guvern. O recunoaşte şi ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, care spune că nu sunt şanse să se întâmple în acest mandat. 

Adrian Veştea a declarat la audierile dinaintea intrării în Guvern că o reorganizare teritorială nu se poate face în acest mandat, dar a transmis şi că acum este momentul perfect pentru o analiză. Întrebat despre acest subiect la D'Economic News, ministrul Dezvoltării a spus că "vedem că toate alocările bugetare au venit cu o serie de reforme, şi unul dintre jaloanele pe care noi trebuie să le îndeplinim în acest an este legat de consorţiile administrative. Ceea ce înseamnă tot o formă de reorganizare administrativ teritorială, în care unităţi administrativ-teritoriale pot să se asocieze, vor avea un buget propriu, şi astfel o serie de neajunsuri, pe care le au la nivelul primăriilor, de genul angajării unui arhitect şef, sau de gândire a unui concept integrat pentru implementarea proiectelor zonale, pot fi depăşite. Se vor întâmpla prin aceste amendamente pe care le vom aduce Codului Administrativ, ca să avem pe lângă zonele metropolitane şi consorţiile administrative". 

Legea actuală nu permite. "Trebuie să fie un proiect de ţară"

"Aceste amendamente le vom aduce prin Parlament în cel mult două săptămâni. Le-am discutat la nivelul Comisiei de Administraţie din Senat, le vom discuta şi la Camera Deputaţilor. Sunt primii paşi pe care putem să îi facem către reorganizarea administrativ-teritorială. Eu sunt adeptul unei astfel de reorganizări, chiar dacă nu sunt pe placul multora. Consider că trebuie făcută, dar trebuie creat cadrul legislativ în primul rând, pentru că dacă ne raportăm la actuala lege, în care comunităţile trebuie să îşi declare printr-un referendum intenţia de a comasa anumite localităţi, nu vom vedea acest lucru. Vedem că avem prezenţă mică la vot şi când avem alegeri, există dezinteres pentru această opţiune şi acest drept câştigat cu greu. Apare frica, ce se poate întâmpla, că ne înghite o altă comunitate mai mare. Şi atunci, mai ales că online-ul funcţionează foarte bine şi petiţionarul are cele mai bune pârghii pe care le-a avut vreodată, nu cred că actuala lege ne poate permite asta, dar cred că trebuie să îmbunătăţim sistemul legislativ, să existe un guvern sau o coaliţie care să îşi asume acest obiectiv, iar în anii următori să se întâmple, pentru că sunt multe autorităţi publice locale care, din resursa pe care o au, taxele şi impozitele locale, nu reuşesc să îşi asigure funcţionarea. 

De asta trebuie să gândim spre eficienţă, ca banii să meargă spre proiecte, cofinanţări, strategii. 

Analiza poate fi făcută când ai cadrul legislativ. Asta înseamnă să gândeşti un concept, pe care nu îl poate gândi doar Ministerul Dezvoltării, trebuie să fie un proiect de ţară", a mai declarat ministrul Adrian Veştea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel