Când scăpăm de ploi. Meda Andrei, meteorolog ANM: Este adevărat, din păcate...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Meda Andrei, meteorolog ANM, a spus când vom scăpa de ploi.

Meda Andrei, meteorolog de serviciu al ANM, a fost întrebată la Realitatea Plus când vom scăpa de ploi. 

"Iulie-august, când sunt mai puține intervale cu astfel de manifestări, dar chiar și atunci, când apar ele pot avea o intensitate mai mare. Așadar, nu scăpăm de ele și cred că nici nu este bine să scăpăm de ploi deoarece ploile oferă și umiditatea necesară în sol pentru a se dezvolta plantele. Este adevărat, din păcate, în sezonul cald aceste manifestări sunt uneori mai severe, ceea ce înseamnă că sunt însoțite de intensificări ale vântului, vijelii, grindină, iar astfel de manifestări vor fi în partea de vest și de sud-vest a țării, acolo unde avem în vigoare un Cod Galben între orele 12:00 și 21:00.

Mâine, poimâine, chiar și răspoimâine, cam tot vestul și sud-vestul țării sunt vizate, izolat astfel de manifestări pot apărea și în alte regiuni, însă intensitatea lor să fie mai mică, iar din a doua jumătate a săptămânii și începutul săptămânii viitoare să se concentreze mai mult spre sud-estul teritoriului, adică tot Banatul, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei, de asemenea prin zonele de munte. Așadar, în fiecare zi a săptămânii și nu numai, pentru că mai și iunie sunt luni mai ploioase, vor avea intervale scurte de timp în care să fie averse cu caracter torențiale, intensificări ale vântului, descărcări electrice, uneori chiar și căderi de grindină", a declarat Meda Andrei.

Alertă meteo pentru jumătate din țară, 22 mai 2023. Cod Galben de furtuni

A fost emis Cod Galben pentru intervalul 22 mai, ora 12:00 – 22 mai, ora 21:00, de instabilitate atmosferică temporar accentuată. 

”În intervalul menționat în Oltenia, nord-vestul Munteniei, Banat, Crișana, precum  și în Carpații Occidentali și Meridionali, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp” anunță ANM. 

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, cu o probabilitate mai ridicată în vestul Dobrogei și în sud-estul Munteniei, conform sursei citate. 

În București, astăzi, ”valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Cerul va fi variabil cu unele înnorări după-amiază când vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată. Temperatura maximă va fi de 25...27 de grade. Temporar vântul va prezenta unele intensificări cu rafale de 40...50 km/h” mai anunță ANM. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel