Când mergi cu copilul la specialist şi unde îl duci, dacă are simptome de viroză
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels
Ministerul Sănătăţii a explicat când şi unde trebuie să fie duşi copiii cu simptome de viroză respiratorie. 

Copilul trebuie să ajungă la medic atunci când are febră mare, de peste 38 grade, care nu scade nici după administrarea de antitermice, atunci când cel mic respiră cu dificultate, devine palid, astenic şi starea generală i se alterează, dacă nu reuşeşte să-şi înghită saliva sau nu poate bea lichide din cauza respiraţiei dificile. Ministerul Sănătăţii explică şi unde trebuie mers cu copilul care are simptome de viroză - la medicul de familie sau la un centru de permanenţă, unde micul pacient va fi consultat, evaluat şi va primi un tratament. În cazul în care simptomele durează mai mult de trei zile sau starea copilului se gravează, acesta trebuie dus la un centru de evaluare, unde medicii specialişti vor face investigaţii clinice, imagistice şi biologice.

La camerele de gardă ale spitalelor ar urma să ajungă doar copiii cu forme severe sau cei cu factor de risc.

În scurtul ghid emis de specialişti există şi câteva recomandări, astfel încât minorul să treacă mai uşor prin infecţia respiratorie. Trebuie să bea multe lichide şi să primească medicamente pentru febră, nasul să îi fie curăţat, iar copilul mai mic de un an nu trebuie să primească medicamente pentru tuse - subliniază ministerul, care aminteşte că pe site-ul său există o listă cu cele 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în această perioadă, scrie Rador. 

70.000 de infecţii respiratorii depistate în doar 7 zile 

Aproape 70 de mii de infecţii respiratorii acute au fost confirmate săptămâna trecută, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această situaţie ne aduce practic în situaţia de dinainte de pandemie, spun medicii, care subliniază că măsurile de protecţie anti-COVID oferă protecţie şi în cazul virozelor, foarte utilă fiind, desigur, şi vaccinarea antigripală. 

Specialiştii avertizează că anul acesta situaţia va fi mai complicată din punctul de vedere al răcelilor şi gripelor. În plus, rămân infecţiile cu virusul SARS-CoV-2. Doctorii spun că există posibilitatea ca o persoană să fie infectată cu două tipuri de virusuri în acelaşi timp. Medicul de familie Raluca Ghionaru a explicat că la cabinetele de medicină de familie se prezintă un număr mare de pacienţi cu infecţii respiratorii.

"Viroze de toate tipurile, încă mai sunt şi cazuri pozitive de COVID, mult mai rare decât toamna şi iarna trecută. Din nefericire, au început să se pozitiveze şi cazurile de gripă, în special gripă A, dar avem şi multe alte viroze şi de multe ori aceste viroze se dovedesc cu acel temut virus /.../ respirator, mai ales în cazul copiilor. Au început să fie multe infecţii respiratorii la copii încă de când a început anul şcolar, pentru că este primul an în care suntem fără niciun fel de mijloc de protecţie sau de oprire a răspândirii infecţiilor respiratorii", a spus specialistul.

Doctor Raluca Ghionaru recomandă să ţinem cont în continuare de măsurile de igienă învăţate în pandemie, să continuăm să ne spalăm pe mâini cu apă şi săpun, iar dacă avem simptome de răceală sau gripă ar fi bine să purtăm masca pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru şi, bineînţeles, să luăm legătura cu medicul de familie./

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel