Când începe Postul Paştelui? Obiceiuri şi tradiţii în Postul Mare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Anul acesta, Paștele pică pe data de 24 aprilie / Foto: Pxhere
Anul acesta, Paștele pică pe data de 24 aprilie / Foto: Pxhere
În acest an, Paştele ortodox pică pe 24 aprilie.

Postul Sfintelor Paşti va fi în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor.

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie. Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. În 2022, Postul Paștelui va începe luni, 7 martie. Numit și Postul Mare, acesta nu este altceva decât o pregătire spirituală și trupească pentru Praznicul Învierii lui Iisus Hristos care va avea loc în data de 24 aprilie. Lăsatul Secului de Carne, pentru intrarea în Postul Paștelui, este în 27 februarie 2022. În săptămâna următoare și până pe 7 martie, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.

Ce nu se mănâncă

În postul Paștelui, creștinii ortodocși simt nevoia să se apropie mai mult de Dumnezeu, se roagă mai des și stau cât mai departe de "mâncărurile de dulce" precum carne, brânză, ouă, lapte și pește. Pe durata postului există, însă, și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume preparate din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt Praznicul Bunei Vestiri, pe 25 martie şi Floriile, în duminica dinaintea Paștelui, pe 17 aprilie.

Tradiţii şi obiceiuri

După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizită inopinată a lui Toader, ”care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Se crede că animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare. Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor. De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea. După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel