Când este cel mai bun moment pentru a mânca o banană
Sursă de fibre, potasiu, vitamina B6, vitamina C, precum și alți antioxidanți și fitonutrienți, banana nu trebuie să ne lipsească din alimentație. Mulți preferă bananele galbene, coapte, în detrimentul celor verzi și necoapte, chiar dacă acestea din urmă sunt la fel de bune. Trebuie să știi că aceste culori variază în funcție de coacerea fructului, dar nu toate sunt la fel de sănătoase. Alexandra Retion, dietetician-nutriționist, ne luminează asupra acestui subiect.
De ce bananele sunt bune pentru sănătate
1. Promovează sănătatea digestivă
Bogate în fibre, bananele conțin pectină și amidon. Acesta din urmă are rol benefic pentru intestine, așa cum s-a demonstrat în acest studiu.
2. Bune pentru inimă
O sursă excelentă de potasiu, bananele joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății inimii. O dietă bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială și riscul de boli de inimă, așa cum s-a menționat în acest studiu. Ca să nu mai vorbim de conținutul bun de magneziu al bananelor. Potrivit unui studiu, s-a dovedit că magneziul ar putea fi aliniat la rangul de protector împotriva bolilor cardiovasculare.
3. Foarte bogate în antioxidanți
Fructele și legumele sunt în general bogate în antioxidanți, iar bananele nu fac excepție. Printre cei mai puternici oxidanți ai acestui fruct exotic se numără dopamina și catehinele. Conform unui studiu, acești antioxidanți au beneficii semnificative pentru sănătate, și anume reducerea riscului de boli de inimă și boli degenerative.
4. Sunt sățioase
O banană verde conține amidon mai rezistent, în timp ce o banană coaptă este mai puțin bogată în amidon, dar are mai multe fibre, inclusiv pectină. Amidonul și pectina reduc pofta de mâncare și ambele cresc senzația de sațietate după mese, ceea ce poate favoriza pierderea în greutate.
Verde, galben sau maro, care banană este mai bună?
Bananele verzi pot face parte din dieta celor care se luptă cu nivelurile de zahăr din sânge, datorită indicelui lor glicemic scăzut. Bananele galbene nepătate sunt sănătoase și au o aromă mai dulce decât bananele verzi. În general sunt digerabile și bogate în antioxidanți. La fel și bananele galbene pătate, care sunt mai coapte și bogate în substanțe nutritive diferite, care promovează, printre altele, sănătatea oaselor.
Potrivit nutriționistului Alexandra Retion, banana galbenă, ale cărei capete sunt verzi, este cea mai digerabilă pentru organism. Bananele verzi sunt bogate în amidon și, prin urmare, nu sunt ușor de digerat. Cu cât se coc, cu atât mai mult amidon se transformă în zahăr, cum ar fi fructoza și glucoza. În acest sens, expertul spune că, deși banana ar putea fi mai dulce, conținutul său de carbohidrați ar fi același, indiferent de cât de coaptă e. Cu toate acestea, când banana este foarte coaptă, zahărul pe care îl conține va fi absorbit mai repede de către organism.
Bananele prea coapte sunt foarte dulci și bogate în calorii și nu sunt recomandate diabeticilor.
Când este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca banane
În general, fructul este sănătos în orice moment al zilei, așa cum se explică în Healthline. În ceea ce privește banana, s-a dovedit, potrivit unui studiu, că este o sursă de energie în timpul exercițiului fizic. Astfel, mâncatul unei banane înainte și în timpul mișcării ar putea fi o strategie eficientă de îmbunătățire a performanței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News