Data actualizării:
Data publicării:

Când au început oamenii să poarte haine? O descoperire arheologică din Germania oferă indicii surprinzătoare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Arheologii din Germania au descoperit unele dintre cele mai vechi dovezi ale utilizării de îmbrăcăminte, care sugerează că animalele preistorice au fost jupuite pentru blana lor, pentru prima dată, cu aproximativ 300.000 de ani în urmă.  

Descoperirea din Schöningen, nordul Germaniei, este incitantă pentru că – în ciuda reprezentării clasice a bărbaților și femeilor din peșteră, îmbrăcați în blănuri – se știe foarte puțin despre modul în care oamenii timpurii obișnuiau, cu adevărat, să se îmbrace.

Blana, pielea și alte materiale organice de obicei nu se păstrează peste 100.000 de ani, ceea ce înseamnă că dovezile directe ale hainelor preistorice sunt puține.

„Studiul este semnificativ pentru că știm relativ puține despre modul în care oamenii din trecutul foarte îndepărtat se protejau. Din această perioadă timpurie există doar o mână de situri care arată dovezi ale jupuirii ursului, Schöningen oferind cea mai completă imagine”, a declarat autorul studiului Ivo Verheijen, doctorand la Universitatea Tübingen din Germania, potrivit CNN.

Urșii de peșteră erau animale mari, de dimensiunea unui urs polar, care au dispărut cu aproximativ 25.000 de ani în urmă. Blana ursului de peșteră, care are fire de păr lungi exterioare, care formează un strat protector aerisit și fire de păr scurte și dense și care asigură o bună izolare, a fost potrivită pentru a face îmbrăcăminte sau așternut simplu, potrivit studiului publicat în Journal Of Human Evolution, pe 23 decembrie.

Îmbrăcămintea consta probabil din piei care erau înfășurate în jurul corpului, fără croiuri elaborate. Acele cu ochi necesare pentru a coase modele mai complicate nu au apărut în documentele arheologice decât în urmă cu aproximativ 45.000 de ani.

„Am găsit urme de tăiere pe elemente ale mâinilor/picioarelor în care pe oase este prezentă foarte puțină carne sau grăsime”, a explicat Verheijen.

„Dimpotrivă, în aceste locații, pielea este mult mai aproape de oase, ceea ce face ca marcarea osului să fie inevitabilă atunci când un animal este jupuit.”

Studiile genetice ale păduchilor indică faptul că păduchii de îmbrăcăminte s-au îndepărtat de strămoșii lor umani ai păduchilor de cap cu cel puțin 83.000 de ani în urmă și, probabil, încă de acum 170.000 de ani, ceea ce sugerează că oamenii purtau haine înainte de migrațiile majore din Africa.

Instrumentele osoase găsite în Maroc sugerează că oamenii procesau piei de animale în urmă cu 90.000 până la 120.000 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel