Data publicării:
Când alcoolul poate duce la cancer. Medicul Dragoș Romanescu (SANADOR), semnal de alarmă / video
Vinul este o băutură foarte apreciată. Dar când începe să ne facă rău?
Consumul de vin ne poate afecta sănătatea în anumite condiții. Și nu doar vinul! Ne referim la orice tip de alcool. Este o substanță psihotropă consumată de oameni din cele mai vechi timpuri, are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Deși poate oferi momente de relaxare, consumul excesiv sau prelungit de alcool poate avea consecințe grave pentru corpul și mintea noastră.
Unul dintre cele mai cunoscute efecte negative ale consumului cronic de alcool este lezarea ficatului. Alcoolul poate provoca inflamații, ciroză și alte afecțiuni hepatice care pot duce la insuficiență hepatică și chiar la deces.
Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat când alcoolul ne poate înrăutăți starea ficatului.
„Un pahar de vin la masă poate fi considerat benefic chiar și pentru digestie. Nu contează tipul de alcool, ci cantitatea, frecvența și perioada îndelungată de consum. Acestea duc invariabil spre fibroză hepatică, ciroză, iar ciroza este un factor de risc pentru apariția cancerului”, a zis dr. Dragoș Romanescu.
Din păcate, dacă am făcut abuz de alcool, lucrurile nu se repară cu suplimente alimentare.
„Este iluzoriu. Suplimentele nu fac altceva decât să... ne distragă atenția de la ingestia de alcool, dar ele nu reușesc să repare ce s-a stricat. Ficatul are o puternică acțiune de a metaboliza alcoolul și reușește până la urmă, dar cu efort, iar acest lucru lasă cicatrici”, a mai spus medicul la DC News și DC Medical.
Ce este ficatul gras
„Ficatul gras este o boală a secolului nostru, o boală actuală mai ales în țările dezvoltate. Este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută cum ar fi obezitate, diabetul zaharat tip 2 și hipertensiune arterială. Acestea depind foarte mult de stilul de viață și de obiceiurile alimentare. În general, alimentația modernă, super procesată, care vine cu tot felul de aditivi este destul de agresivă pentru ficat. De aceea trebuie să reducem consumul de anumite alimente, dulciuri, produse de patiserie, grăsimile în exces, carnea în exces", a subliniat medicul Dragoș Romanescu.
La cine apare ficatul gras
„De cele mai multe ori, ficatul gras apare la persoanele supraponderale, dar sigur că există și boli cu predispoziție genetică care duc la ficat gras. Vorbind și de stilul de viață, și de stres, și de lipsa de odihnă, sigur că da... lucrul acesta poate să apară și la persoane non-ponderale", a mai zis medicul Dragoș Romanescu.
Vedeți mai multe aici:
CITEȘTE ȘI: Locuri și activități care îți pot pune în pericol sănătatea ficatului. Dr. Dragoș Romanescu (SANADOR) vine cu recomandări / video - https://www.dcnews.ro/locuri-si-activitati-care-iti-pot-pune-in-pericol-sanatatea-ficatului-dr-dragos-romanescu-sanador-vine-cu-recomandari-video_947545.html
Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologică (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, pentru cancer colo-rectal, gastric, mamar, ovarian, col uterin), chirurgia laparoscopică, chirurgia hepato-bilio-pancreatică, prelevare multiorgan (a făcut parte din echipa de recoltare ficat-pancreas din cadrul Institutului Clinic Fundeni și a participat la numeroase operații de transplant cu grefă de la donator în moarte cerebrală și living-related), chirurgie experimentală (transplant hepatic și renal pe porci în cadrul biobazei din Institutul Clinic Fundeni și a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News