Data actualizării:
Data publicării:

"De la fermă la furculiţă", strategia care s-a aplicat fără studiu de impact. Americanii au refuzat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit la interviurile DC NEWS, printre altele, şi despre contradicţiile din legislaţia Green Deal care se suprapun, pe alocuri, şi peste activitatea comisiilor de agricultură, ceea ce încetineşte mai multe sectoare sau chiar pune piedici, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul strategiei "De la fermă la furculiţă." 

Strategia „De la fermă la furculiță” (Farm2Fork) a Comisiei Europene reprezintă un răspuns la provocările globale privind asigurarea necesarului de alimente, dar trebuie să fie pusă în aplicare în mod coerent și corect. Sistemul alimentar global se confruntă cu provocări majore. Populația globală crește pe măsură ce suprafața de teren ocupată de culturile agricole este în scădere. În Uniunea Europeană, agricultura este responsabilă pentru producerea a 10% din emisiile de gaze cu efect de seră.

În acest context trebuie abordate prudent provocările precum accesul la alimente sănătoase, pierderea biodiversității și schimbările climatice. Fermierii ce activează astăzi în agricultură trebuie să producă mai mult cu mai puțini bani și să protejeze mediul.

În UE nu a existat un studiu de impact care să analizeze riscurile din aplicarea programului "De la fermă la furculiţă" în economia naţională. 

"Când s-a votat programul "De la fermă la furculiţă" a fost problema că şi eu şi colegii mei am tot cerut - daţi-ne un studiu de impact! - ca să vedem ce se va întâmpla. Pentru că e foarte complicat! Timp de vreun an nu s-a dat niciun fel de studiu de impact. Iar la un moment dat a venit din partea Ministerului Agriculturii din SUA un comunicat în care, practic, ni se spunea - uitaţi, ştiţi ce? Faceţi voi "De la fermă la furculiţă" că noi nu ne distrugem agricultura! Pentru că ei au făcut studiul lor de impact, separat, şi au descoperit că producţia va scădea dramatic şi vor creşte preţurile. Noi, în Europa, n-am avut studiu de impact.

Şi mai e o aberaţie care se întâmplă: toate aceste legislaţii foarte sensibile pentru agricultură nu sunt negociate în Comisia pentru Agricultură, ci se duc la Comisia de Mediu. Iar cei de la Mediu au o singură ambiţie - să avem o Europă mai curată, ceea ce e nobil. Dar nu poţi s-o faci oricum, trebuie să ţii cont şi de sectoarele impactate. Iar Comisia pentru Agricultură nu are decât o opinie" a explicat europarlamentarul Carmen Avram în emisiune.

Emisiunea completă, aici:

                   

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel