Data actualizării:
Data publicării:

Cancerul ucide în România cu 48% mai mult decât media UE. ”Avem o cale lungă de parcurs pentru a reduce decalajele”

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Cancerul ucide în România cu 48% mai mult decât media UE. Avem o cale lungă de parcurs pentru a reduce decalajele. Sursa foto: freepik.com
Cancerul ucide în România cu 48% mai mult decât media UE. Avem o cale lungă de parcurs pentru a reduce decalajele. Sursa foto: freepik.com

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer atrag atenție asupra faptului că  România înregistrează rate ale mortalităţii prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani.

Alegeri prezidentiale 2024

Rata mortalităţii în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani a fost cu 64% mai mare decât media UE şi cu 27% în rândul femeilor, în anul 2021 cancerul provocând 46.779 de decese, au spun reprezentanții FABC, într-un comunicat, transmis, vineri, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva acestei afecţiuni (4 februarie).

Infecţia cu virusul HPV este implicată în 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. În plus, studiile din ultimii ani susţin rolul infecţiei cu HPV ca factor de risc important şi pentru unele cancere din sfera ORL, mai ales pentru cele cu localizare orofaringiană - amigdale, partea moale a cerului gurii/palatul moale, baza limbii. Acestea sunt cauzate de infecţia cronică cu HPV în proporţie de 70%, se explică în comunicat.

"România a făcut progrese în prevenirea, diagnosticarea şi îngrijirea cancerului în ultimii cinci ani, inclusiv din perspectiva adoptării în consens a unui Plan Naţional de Combatere a Cancerului şi prin creşterea accesului la tratamente considerate standard de îngrijire, iar reducerea mortalităţii prin cancer pulmonar este o primă dovadă în acest sens. Avem însă o cale lungă de parcurs pentru a reduce decalajele pe care pacienţii oncologici din România le întâmpină în comparaţie cu pacienţii din restul Europei. Naţionalitatea, vârsta, educaţia pentru sănătate, veniturile, locul în care trăim, nu trebuie să afecteze modul în care avem acces la servicii medicale, la prevenţia şi tratarea cancerului", a afirmat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat în comunicat.

Anual vieţile afectate sau pierdute prin cancer înseamnă pierderi în economia ţării atât prin afectarea productivităţii pacienţilor, cât şi a aparţinătorilor, care, cumulate, ajung în prezent până la 3% din PIB-ul României, a menţionat FABC.

 

Pacienţii oncologici, cei cu diabet şi boli rare vor beneficia de noi medicamente gratuite

 

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a opt noi molecule, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicaţii terapeutice.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului transmis, vineri, medicamentele sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, diabet zaharat şi boli rare.

Pentru toate cele opt medicamente au fost emise decizii de includere condiţionată şi încheiate contracte cost-volum, a precizat Ministerul Sănătăţii.

"Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiţionată în lista medicamentelor compensate şi gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru estimarea consumului. În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o hotărâre de Guvern", se arată în comunicat.

În cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi faţă de anul 2021 când au fost introduse 56 de molecule.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel