Cancerul, o boală veche de milenii. O mumie egipteană ar fi suferit în timpul vieții sale
O mumie egipteană ar avea urmele unei maladii oncologice, spun arheologii.
Un studiu efectuat pe o mumie veche de 2.000 de ani a identificat defecte faciale extinse, indicând faptul că individul suferea de cancer nazofaringian. Carcinomul nazofaringian (NPC) este cel mai frecvent cancer cu originea în nazofaringe, cel mai frecvent în rinofaringele postero-lateral sau fosa lui Rosenmüller.
Pe baza tomografiei computerizate, studiul, condus de Proiectul Mumiei din Varșovia și Departamentul de Oncologie de la Universitatea de Medicină din Varșovia, indică posibilitatea apariției unor modificări tumorale în oase, în timp ce modificările faciale ale oaselor nazofaringiene sunt evidente și nu sunt tipice pentru procesul de mumificare.
Cancerul nu era o boală neobișnuită în Egiptul Antic
Profesorul Rafał Stec de la Departamentul de Oncologie de la Universitatea de Medicină din Varșovia a spus, conform Heritage Daily: ”Deocamdată se suspectează o tumoare malignă, iar singurul diagnostic sigur este posibil după un examen histopatologic, care ar oferi o certitudine de 100%.”
Cancerul în Egiptul antic nu era rar și sunt cunoscute mai multe cazuri de cancer nazofaringian confirmat. Cercetătorii intenționează să colecteze mostre de țesut pentru a le compara cu colecțiile de probe de la alte mumii egiptene stocate în SUA și Marea Britanie.
Potrivit echipei, analiza mumiei poate contribui la dezvoltarea medicinei moderne prin dezvăluirea ”semnăturii moleculare” a cancerului care poate fi comparată cu cancerele actuale. Echipa speră, de asemenea, să identifice cauza cancerului, indiferent dacă acesta a fost asociat cu o infecție virală, cum ar fi HPV, sau a fost cauzat din cauza fondului genetic. De asemenea, studiul va extinde cunoștințele despre evoluția cancerului, contribuind la noi metode de diagnostic și tratament.
Credințele spirituale au fost asociate de un studiu cu o mai bună sănătate fizică
Spiritualitatea ar trebui să fie încorporată în îngrijirea atât pentru boli grave, cât și pentru sănătatea generală, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și Brigham and Women's Hospital.
”Acest studiu reprezintă cea mai riguroasă și cuprinzătoare analiză sistematică a literaturii moderne cu privire la sănătate și spiritualitate până în prezent”, a spus Tracy Balboni, autor principal și medic principal la Dana-Farber/Brigham and Women's Cancer Center și profesor de oncologie radiațională la Facultatea de Medicină din Harvard. ”Descoperirile noastre indică faptul că atenția acordată spiritualității în bolile grave și în sănătate ar trebui să fie o parte vitală a viitoarei îngrijiri centrate pe persoană, iar rezultatele ar trebui să stimuleze mai multe discuții și progrese asupra modului în care spiritualitatea poate fi încorporată în acest tip de asistență sensibilă la valori."
”Spiritualitatea este importantă pentru mulți pacienți atunci când se gândesc la sănătatea lor”, a spus Tyler VanderWeele, profesor de epidemiologie John L. Loeb și Frances Lehman Loeb în departamentele de epidemiologie și biostatistică de la Harvard Chan School. ”Concentrarea pe spiritualitate în îngrijirea sănătății înseamnă îngrijirea întregii persoane, nu doar a bolii sale”. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News