Data publicării:

Cancerul care va creşte, cu aproximativ 85%, în următorii 20 de ani

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Cancerul care va creşte, cu aproximativ 85%, în următorii 20 de ani.

Vorbim de cancerul de piele. Până în 2043, incidența cancerului de piele va crește cu 85%.

Expunerea excesivă la soare și, mai grav, fără folosirea protecției solare, reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului de piele, iar creșterea acestei probabilități se poate institui încă din copilărie sau adolescență. Peste 84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare.

Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma, relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsură solară dureroasă, însoțită de înroșirea intensă a pielii sau de apariția de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile) înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.

În acest context, organizația europeană Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) lansează astăzi o nouă campanie de prevenție “Folosiți Protecția?”, proiect ce are ca scop principal îmbunătățirea comportamentului asociat cu protecția solară în rândul adolescenților.

“Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria și adolescența fiecăruia dintre noi și creșterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât, anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenție în rândul acestor categorii de vârstă și totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conștientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de piele”, a declarat Secretarul General al Societății Române de Dermatologie (SRD), Dr. Alin Nicolescu.

Potrivit studiului realizat în perioada 2008-2018 de către Euromelanoma și bazat pe examinările clinice a 394.681 de participanți efectuate de dermatologi din toată Europa, arsurile solare severe în copilărie cresc riscul de a descoperi leziuni suspecte la vârsta adultă cu aproape o cincime. De asemenea, sondajul mai arată că  84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare.

Mai mult, președintele Euromelanoma, profesorul Veronique del Marmol, avertizează că „până în 2043, la nivel mondial, se estimează o creștere cu 85%  a incidenței cancerului de piele, iar inversarea acestei tendințe trebuie să înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii și adolescenți”.

Un alt studiu arată că, în ciuda faptului că 84% dintre adolescenți recunosc legătura dintre protecția inadecvată în timpul expunerii la UV și dezvoltarea cancerului de piele, 76% din acest grup recunosc că nu se protejează întotdeauna de soare.

Sondajul, care a chestionat aproape 1 500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, dezvăluie, de asemenea, că, atunci când sunt expuși la soare, doar:

–          27% poartă întotdeauna o pălărie

–          17% poartă întotdeauna haine cu mâneci lungi

–          21% poartă întotdeauna ochelari de soare cu protecție UV

–          49% stau întotdeauna sau des la umbră

–          52% își aplică întotdeauna protecție solară pe față

–          56% aplică întotdeauna protecție solară pe alte părți expuse ale corpului lor.

VEZI ȘI: „Datorită unui tratament facial am descoperit că am cancer”, povestește o femeie de 27 de ani. Medicii au operat-o de urgență - https://www.dcnews.ro/datorita-unui-tratament-facial-am-descoperit-ca-am-cancer-povesteste-o-femeie-de-27-de-ani-medicii-au-operat-o-de-urgenta_914657.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel