Data publicării:

Cancerul bronhopulmonar: România are nevoie de programe de screening și detecție precoce

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)

Astăzi, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer lansează un apel public important din partea comunității de pacienți și a celei medicale.

"În fiecare an de 1 august marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar sub forma unui apel public din partea comunității de pacienți și a celei medicale de conștientizare a impactului negativ major al acestei boli grave asupra vieții indiviziilor și a întregii societății. În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage încă  o dată atenția asupra nevoii urgente de a prioritiza screeningul și detecția precoce cancerului bronhopulmonar în România prin inițierea de programe și politici publice menite să accelereze accesul la diagnostic și intervenții medicale în stadii timpurii, contribuind direct la salvarea de vieți.

De ce este nevoie de o intervenție urgentă în cancerul bronhopulmonar?

Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer, fiind estimat ca la nivel global numărul de cazuri decese asociate acestui tip de cancer va crește la 2.38 milioane până în 2030 (la nivelul anului 2020 numărul de decese este de 1.8 milioane). Astfel, fără acțiuni concrete, coordonate din partea tuturor actorilor relevanți din sistemul de sănătate, decesele cauzate de cancerul bronhopulmonar vor crește cu aproximativ 30% în doar 10 ani (2020-2030), respectiv ne vom confrunta cu peste 550.000 de noi decese cauzate de această boală, în fiecare an.

România are nevoie de programe de screening și detecție precoce în cancerul bronhopulmonar: acum este momentul să acționăm!

Prevenția și supraviețuirea în cancerul bronhopulmonar sunt două obiective care pot fi atinse, cu o singură condiție: ca acesta să fie detectat în faze timpurii ale bolii, permițând  implementarea de scheme terpeutice optime, cu beneficii dovedite pentru creșterea supraviețurii și creșterea calității vieții. Schimbarea pe care detecția în stadii timpurii a bolii reușește să o genereze este una de-a dreptul uimitoare: rata de supraviețuire la 5 ani în cazul persoanelor care își detectează cancerul bronhopulmonar în stadii timpurii este de 68% până la 92%; prin contrast, cancerul pulomnar detectat în stadii avansate are o rată de supraviețuire la 5 ani de mai puțin de 10%.

“În cancerul de plămâni bătălia pacienților se dă inca în zile de viață pe care le câștigă, nu în luni, și cu atât mai puțin în ani. În ultimul deceniu știința a avansat foarte mult, avem tratamente și tehnologii medicale de ultimă generație care pot schimba soarta unui pacient, dându-I acestuia ani de viață. Însă pentru ca pacientul cu cancer pulomnar să poată beneficia de aceste soluții salvatoare are de parcus o etapă esențială: detecția preoce. A venit momentul schimbării acestei realități sumbre”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC.

Supraviețuirea în cancerul pulomnar poate fi o realitate prin implementarea de programe de screening și diagnostic precoce

“Cred cu tărie că prin implemetarea unor programe de screening si diagnostic precoce in cancerul pulomonar putem rezolva problemele pacienților. În România acest tip de cancer face în continuare victime majore: 83% din cei diagnosticați pierd lupta cu această formă de cancer. Adoptarea Planului Național de Combatere a Cancerului a aprins o luminiță la capătul tunelului. Acum a venit momentul ca împreună să implementăm prin acțiuni concrete schimbarea propusă prin Planul Național de Combatere a Cancerului și să facem o realitate din programele de screening și detecție precoce propuse în cadrul acestuia, pentru ca pacienții cu cancer pulmonar să aibă cu adevărat o șansă la viață”, susține în continuare Cezar Irimia.

În vederea îndeplinirii acestui deziderat avem în vedere:

Crearea unui Program pilot de screening pentru cancerul bronhopulmonar prin LDCT (low-dose computer tomograf), prioritizând  populațiile la risc de a dezvolta cancer pulmonar,Realizarea investigațiilor imagistice pentru stadializare înainte de luarea deciziei terapeutice (facilitarea/ generalizarea accesului la examenul CT/RMN, PET/CT, desființarea Comisiei de aprobare a examinărilor PET-CT, aceasta fiind anacronică în contextul actual)Implementarea unui algoritm de observație și monitorizare pentru pacienții identificați cu noduli pulmonari incidenți în cadrul unor investigații imagistice uzuale realizate în contextul altor afecțiuni medicale.

Prin punerea în aplicare a acestor măsuri, noi, reprezentanții pacienților oncologici, considerăm că putem transforma viața persoanelor care trăiesc cu cancer bronhopulmonar din România. A venit momentul să acționăm azi, pentru un viitor mai bun pentru acești pacienți și familiile lor!", transmite Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel