Cancer. Terapiile țintite, noua speranță pentru învingerea bolii
Peste opt milioane de oameni din întreaga lume își pierd viața din cauza cancerului în fiecare an. Pe lângă impactul teribil din punct de vedere al sănătății, consecințele afecțiunilor oncologice se răsfrâng și la nivel economico-social, având în vedere că aproximativ jumătate din decesele asociate cancerului apare prematur: la segmentul de vârstă 30-69 de ani, adică, în mare parte, în rândul persoanelor active profesional.
Progresele înregistrate în domeniul oncologiei în ultimii ani, însă, oferă mai multe speranțe pacienților cu cancer, atât din punct de vedere al prognosticului, cât și al calității vieții. Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile țintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile „arme" în lupta împotriva cancerului, care pot face diferența între viață și moarte.
Progrese uriașe în ultimii ani în lupta cu cancerul
„Combaterea cancerului necesită eforturi concentrate din partea tuturor: autorități, medici, cercetători, societatea în ansamblul ei, pentru că afecțiunile oncologice nu sunt doar o problemă majoră în ceea ce privește sănătatea populațională, ci și una socială și economică. Progresele realizate în ultimii ani în oncologie înseamnă noi premise în abordarea luptei împotriva acestei maladii, noile instrumente, atât din perspectiva diagnosticului, cât și din punct de vedere terapeutic, oferind rezultate superioare în îngrijirea pacienților. Raportat la România, pentru creșterea calitativă a actului medical și, implicit, pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu cancer, este nevoie și de crearea unor echipe de îngrijire și de cercetare, sub coordonarea unor experți, în vederea abordării integrate a afecțiunilor oncologice. Susținerea inovației în acest domeniu presupune practic susținerea activității de cercetare, care este motorul dezvoltării", a declarat dr. Alexandru Grigorescu, Președinte executiv al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.
Calitatea vieții, superioară celei din timpul chimioterapiei
Dezvoltarea de noi terapii care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului (imunoterapii) sau terapiile moleculare țintite, prin individualizarea îngrijirii, precum și prin reducerea expunerii la chimioterapie înseamnă și un impact pozitiv asupra calității vieții pacienților cu cancer, potrivit specialiștilor.
Inovația și progresul se reflectă și în abordarea diagnosticului și terapiei cancerului pulmonar, cel mai frecvent diagnosticat la nivel global, privit astăzi, de specialiști ca o afecțiune heterogenă. Cercetările arată că există o varietate de mecanisme care contribuie la dezvoltarea tumorilor în cancerul pulmonar, iar în prezent este folosită în mare măsură caracterizarea moleculară pentru evaluarea opțiunilor de tratament.
Cancerul pulmonar poate fi tratat
Capacitatea de a caracteriza din punct de vedere molecular cât mai precis pacienții care au diferite tipuri de cancer pulmonar, pe baza mutațiilor genetice (EGFR, ALK, KRAS, mutual exclusive), și de a anticipa răspunsul lor la terapii specifice, oferă o abordare mai sigură și mai eficientă în tratamentul cancerului pulmonar. Astfel, este posibilă, pe de-o parte, abordarea terapeutică în fazele incipiente ale afecțiunilor, cu rezultate foarte bune din punct de vedere al ratei de supraviețuire, iar pe de altă parte, se poate stabili un algoritm de tratament diferențiat în funcție de tipul tumorii. ”Medicamentele moderne, inovatoare, pot realiza conversia cancerului, dintr-o fază inoperabilă într-o fază în care se poate interveni chirurgical, a spus prof. Ruxandra Ulmeanu, președinta Societății Române de Pneumologie. Pentru cei cu risc, respectiv fumătorii și bolnavii de BPOC, se recomandă testare screening, prin tomografie și bronhoscopie”, a adăugat dna profesor.
Incidența bolii, în România
În 2015, 51.288 de români și-au pierdut viața din cauza afecțiunilor oncologice, tumorile maligne din sfera bronhopulmonară, alături de cancerul de sân fiind primele două cauze de decese asociate cancerului.11 Peste 50% (26.618) dintre aceste decese au avut loc în rândul persoanelor din segmentul de vârstă 30-69 de ani.12
Totodată, alte 61.703 de cazuri noi de cancer au fost înregistrate de către medicii oncologi din România, în 2015.13
La nivelul Municipiului București, numărul de cazuri de cancer înregistrate în 2015 a scăzut cu peste 50% față de anul precedent, la 3.712, de la 7.945 în 2014.14 Trendul descrescător în privința noilor cazuri depistate s-a păstrat și în prima jumătate a anului trecut, când au fost diagnosticate 1834 de cazuri noi, față de 1975, în aceeași perioadă din 2015.15 La finalul primului semestru din 2016, numărul pacienților oncologici, aflați în evidența specialiștilor, în București, era de 41.476.
Datele au fost prezentate la Conferința „INOVAȚIE pentru VIAȚĂ", care face parte dintr-un proiect derulat la nivel național în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului 2017, dedicat creșterii gradului de conștientizare și educării opiniei publice cu privire la nevoia continuă de inovație în medicină și în oncologie în mod particular, mergând de la un diagnostic cât mai precis, continuând cu îmbunătățirea managementului terapeutic, deziderate care contribuie la creșterea supraviețuirii și a calității vieții pacienților cu cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News