Data publicării:

Cancelarul Germaniei va fi vizat de o anchetă parlamentară pentru evaziune fiscală

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderul Germaniei urmează să se confrunte cu o anchetă parlamentară după Paște. Consecințele politice ar putea fi grave.

Opoziția de centru-dreapta din Germania dă emoții cancelarului Olaf Scholz prin lansarea unei anchete parlamentare cu privire la presupusa sa legătură cu un scandal de evaziune fiscală, scrie Politico.

Cazul – care datează de peste cinci ani, pe vremea când Scholz era încă primar al orașului-stat Hamburg – este legat de așa-numita afacere ”Cum Ex”, în temeiul căreia statul german a fost fraudat cu peste 30 de miliarde de euro, întrucât unele bănci, companii sau persoane fizice au solicitat rambursări de taxe de la autorități pentru presupuse costuri care nu au avut loc niciodată.

Scandalul a pătat campana electorală a politicianului social-democrat din 2021, dar a avut un impact redus în cele din urmă, deoarece o posibilă implicare a lui Scholz rămăsese neclară. Acum discuțiile se reiau din nou după ce au apărut noi detalii care au pus sub semnul întrebării neimplicarea lui Scholz.

Parlamentul regional din Hamburg plănuiește să-l cheme pe Scholz în această primăvară la o comisie de investigație care analizează scandalul.

Îndoilei asupra lui Olaf Scholz

Scholz a fost cercetat din cauza legăturilor sale cu o bancă din Hamburg implicată în schema de evaziune fiscală: în perioada în care a fost primar, s-a întâlnit de trei ori, în privat, cu unul dintre proprietarii băncii MM Warburg & Co. care era deja investigată la acea vreme de către biroul fiscal din Hamburg. Oficialii plănuiau să recupereze 47 de milioane de euro, despre care credeau că sunt câștiguri necuvenite în legătură cu frauda, scrie Politico.

Cu toate acestea, în cele din urmăhttps://www.futuroprossimo.it/, autoritatea financiară a lăsat să expire termenul de prescripție al cererii de plată - și ani mai târziu, după ce au apărut detalii despre întâlnirile lui Scholz cu bancherul, criticii au început să se întrebe dacă nu cumva social-democratul ar fi putut interveni în favoarea băncii.

Apărarea cancelarului

Deși cancelarul a negat constant că a intervenit, nu a dat niciun răspuns cu privire la cele discutate în cadrul ședințelor private. În schimb, Scholz a spus în mai multe rânduri în ultimii doi ani și jumătate că nu își amintește conținutul acelor discuții.

Această apărare este acum pusă sub semnul întrebării, deoarece au apărut detalii ale unei audieri confidențiale anterioare a comisiei Bundestag-ului cu Scholz în iulie 2020, în care părea să-și amintească cu ușurință detaliile întâlnirilor sale cu bancherul.

Criticii săi susțin că Scholz a început să pretindă că nu are nicio amintire despre întâlniri abia atunci când explozivitatea lor politică și posibil infracțională a devenit clară.

”Acest decalaj de memorie cuprinzător al cancelarului după o amintire inițială a unei întâlniri concrete... ridică o multitudine de întrebări de clarificat”, se arată în scrisoarea CDU/CSU.

Scholz și aliații săi au respins în mod repetat astfel de critici ca fiind motivate politic și au subliniat că investigațiile anterioare nu au găsit nicio faptă greșită. Scholz a mai subliniat că, în cele din urmă, banca a rambursat cele 47 de milioane de euro, deși numai după ce a fost obligată să facă acest lucru de către o instanță.

Totuși, asta nu a descurajat opoziția să planifice să sape mai adânc.

”Cancelarul ar dori să vadă... o linie trasată sub clarificarea acestei afaceri fiscale. Dar este tocmai sarcina parlamentului să controleze guvernul, să se uite îndeaproape, mai ales cu atâtea întrebări fără răspuns”, a declarat parlamentarul CDU, Matthias Hauer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel