Cancelarul german Scholz se declară neimpresionat de avertismentele lui Putin privind stoparea livrării de armament către Ucraina
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cancelarul german Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu este impresionat de avertismentele preşedintelui rus Vladimir Putin privind continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina, transmite dpa.

Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântaţi 'şi, de aceea, vom continua cu ceea ce am început', a declarat cancelarul Scholz într-un interviu acordat programului de ştiri 'Tagesthemen' al postului public ARD.

Germania 'va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar'

Pe lângă livrările suplimentare de arme către Ucraina, este prevăzută şi o mai bună dotare a Bundeswehr-ului cu un program planificat de 100 de miliarde de euro. Germania 'va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar', a subliniat Olaf Scholz.

Preşedintele Putin a avertizat împotriva livrării de arme grele Ucrainei într-o conversaţie telefonică cu şeful guvernului german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron la sfârşitul săptămânii trecute.

Acest lucru ar risca să destabilizeze şi mai mult situaţia şi să agraveze criza umanitară, a spus Putin. Până acum, guvernul german a fost de acord să furnizeze două tipuri de arme grele: 50 de vehicule blindate antiaeriene Gepard şi şapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000. Acestea din urmă sunt piese de artilerie grea.

Cu toate acestea, Ucraina solicită tancuri de luptă şi vehicule de luptă pentru infanterie, lansatoare de rachete multiple sau rachete antinavă. 

Citește și - Scholz, despre războiul din Ucraina: Am decis să fim alături de victima războiului de agresiune

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat vineri că Germania este angajată în sprijinirea Ucrainei şi că războiul dus de Rusia nu este unul îndreptat doar împotriva Kievului, ci a valorilor democraţiei occidentale în general. "Am decis să fim alături de victima războiului de agresiune", a spus Scholz în cadrul unui discurs la o Conferinţă a catolicilor germani în oraşul Stuttgart din sud-vestul ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să scape cu "războiul său cinic şi inuman", a declarat el, potrivit Agerpres. Războiul nu este îndreptat doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva valorilor democraţiei occidentale în general, a mai afirmat cancelarul german.

"Războiul lui Putin este îndreptat împotriva unei ordini a păcii care a rezultat din angajamentul 'niciodată' după două războaie mondiale devastatoare. El vrea să se revină la legea celui mai puternic", a declarat Scholz.

Nu trebuie permis în niciun fel ca acest lucru să se întâmple, a adăugat el. 

Citește și - Ambasadorul Ucrainei în Germania, despre Scholz: „Să fii cu capsa pusă nu prea îi stă bine unui om de stat". Cancelarul refuză în continuare să meargă la Kiev

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnîk, l-a criticat dur pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că exclude o vizită la Kiev pentru moment.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi doi parlamentari ai Bundestagului intenţionează să viziteze Kievul pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Ucraina în timp ce atacul Rusiei continuă.

Dar Scholz a declarat luni noapte postului public ZDF că faptul că preşedintelui Frank-Walter Steinmeier i-a fost refuzată recent o vizită la Kiev constituie un obstacol în a efectua deplasarea.

"Să fii cu capsa pusă nu prea îi stă bine unui om de stat", a declarat Melnîk pentru DPA, 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel