Cancelarul austriac Nehammer vrea să fie construite garduri la frontierele externe ale UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cancelarul austriac Nehammer / Foto: Agerpres
Cancelarul austriac Nehammer / Foto: Agerpres
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, vrea să fie construite garduri la frontierele externe ale UE.

La doar câteva ore după ce ministrul federal pentru UE, Karoline Edtstadler, a susținut ideea construirii unui zid în jurul Europei, cancelarul austriac Karl Nehammer i-a urmat exemplul și a făcut declarații similare, scrie Today Times.

"Trebuie să trecem în sfârșit peste acest tabu al gardurilor", a spus el, joi, în preajma summitului UE de la Bruxelles, solicitând, de asemenea, mai multe bariere la frontierele externe ale UE.

Potrivit cancelarului austriac ar fi nevoie de un gard în Bulgaria, care să fie susținut cu bani de la Uniunea Europeană. Declarațiile sale vin după ce Austria a blocat aderarea Bulgariei și României la Schengen, susținând că a făcut acest lucru din cauza creșterii migrației ilegale.

Nehammer în "contact strâns" cu Bulgaria și România


Potrivit lui Nehammer, el este în "contact strâns" cu șefii de stat ai celor două țări, România și Bulgaria.

"Însuși președintele bulgar spune că este necesar să se întărească gardul față de Turcia", a spus cancelarul austriac.

Sofia spune că are nevoie de aproximativ două miliarde de euro pentru asta.

"Gardurile în sine nu sunt nimic nou", explică Nehammer, referindu-se la barierele de la granița greco-turcă. Până acum statele naționale au fost lăsate în pace, Comisia Europeană nu eliberează fondurile", a mai spus acesta.

Vetoul austriac rămâne un subiect fierbinte


Pe lângă solicitările pentru mai multe bariere la frontierele externe ale UE, vetoul Schengen al Austriei rămâne un subiect aprins dezbătut în cadrul UE. Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare în 2011, a subliniat președintele bulgar Rumen Radev. Orice obiecție din partea țărilor implicate este motivată de politica internă.

Bulgaria: "Suntem foarte motivați să ne protejăm granițele"


Președintele bulgar Rumen Radev este convins că majoritatea migranților nu vin prin Bulgaria.

"Suntem foarte motivați să ne protejăm granițele", a subliniat președintele bulgar, menționând că trei polițiști bulgari au murit la frontieră.

"Au fost împușcați la graniță în timp ce protejau frontiera externă a UE”, a spus Radew. Prin urmare, el cere ca Bulgaria să fie considerată o țară solidară.

Radew a mai spus că a fost în contact strâns cu Nehammer și cu președintele federal Alexander Van der Bellen și că el crede că "o soluție va fi găsită împreună foarte repede".

"Pot garanta că Bulgaria va face tot posibilul, dar vă rugăm să nu ne lăsați singuri, pentru că nicio țară din prima linie nu poate face față singură", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel