Canada, nemulțumită de migrația de la granița Mexic-SUA
Liderul Partidului Conservator şi principalul rival al lui Justin Trudeau, Andrew Scheer, vrea să pună capăt "traversărilor ilegale" de la frontiera americano-canadiană, prin revizuirea unui acord încheiat între cele două ţări, a declarat acesta marţi, în timpul unui discurs în care şi-a expus politica privind migraţia, informează miercuri AFP.
În caz de victorie în alegerile legislative de la sfârşitul lui octombrie în faţa Partidului Liberal al lui Trudeau, Scheer a promis că va revizui acordul americano-canadian asupra "ţărilor terţe sigure", în vigoare de la sfârşitul lui 2004 şi care stipulează că o persoană care cere azil trebuie să-şi depună cererea în prima ţară în care intră, fie Canada fie SUA.
"Ne străduim să punem capăt traversărilor ilegale de frontieră la punctele de intrare neoficiale cum este drumul Roxham, înlăturând lacuna din acordul asupra ţărilor terţe sigure care le permite unor persoane să le înşele pe altele şi să evite coada de aşteptare", a declarat Scheer la Toronto.
Acest acord nu se aplică solicitanţilor de azil care reuşesc să ajungă în Canada evitând posturile de frontieră cum sunt cele de pe drumul Roxham, un drum ce pleacă din nordul statului New York şi se înfundă în provincia Quebec. În acest fel, aceştia sunt siguri că cererile lor vor fi examinate de autorităţile canadiene.
Tranzit SUA, țintă Canada
În câţiva ani, mii de persoane au trecut astfel frontiera americano-canadiană pentru a-şi depune cererea de azil în Canada, o majoritate zdrobitoare dintre ei luând drumul Roxham, la circa 60 de kilometri sud de Montreal.
Numărul total de solicitări de azil primite de guvernul canadian s-a majorat de peste trei ori în doi ani, atingând circa de 50.389 în 2017, şi un vârf de 8.801 solicitări a fost înregistrat în luna august a aceluiaşi an, când numeroşi migranţi, în special haitieni, au traversat frontiera canadiano-americană pentru a cere azil, a anunţat la mijlocul lui mai Institutul Canadian de Statistică.
Din totalul celor 50.389 de cereri primite de Canada în 2017, 12.234 au fost acceptate, 10.930 au fost respinse şi 27.225 sunt în continuare în aşteptarea unui răspuns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News