Canada interzice Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 20 mai 2022, 06:21
WhatsApp
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, a anunţat joi guvernul premierului Justin Trudeau, transmite AFP.

Această decizie mult aşteptată fusese amânată de guvernul canadian din cauza tensiunilor diplomatice dintre Ottawa şi Beijing din ultimii ani.

'Ne anunţăm intenţia de a interzice produsele şi serviciile Huawei şi ZTE în sistemele de telecomunicaţii din Canada', a declarat ministrul industriei François-Philippe Champagne într-o conferinţă de presă. 'Acest lucru urmează unei revizuiri complete de către agenţiile noastre de securitate şi în consultare cu cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri', a adăugat el.

Statele Unite au exclus deja Huawei de la implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj sau sabotare a reţelelor occidentale, acuzaţii pe care gigantul chinez de telecomunicaţii le neagă. Alţi aliaţi ai Canadei care au urmat exemplul SUA sunt Regatul Unit, Japonia, Australia şi Suedia.

Relaţia diplomatică dintre Canada şi China s-a înrăutăţit la sfârşitul anului 2018 odată cu arestarea, la Vancouver, a directoarei financiare a Huawei, fiicei fondatorului companiei chinezeşti. Incidentul a marcat începutul unei crize diplomatice majore între cele două ţări, cu detenţia paralelă în China a doi canadieni.

După aproape trei ani de proceduri, Meng Wanzhou a fost în cele din urmă eliberată la sfârşitul lunii septembrie 2021 şi a revenit în China, iar cei doi canadieni au fost eliberaţi, precizează Agerpres.

Vezi și: Lupta pentru noile tehnologii - o luptă cât viitorul de mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?